Sınır ticaretinin sosyal ve ekonomik etkileri: Habur Sınır Kapısı örneği
Social and ekonomic effects of border trade: The case of Habur Border Gate
- Tez No: 649979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE ILIKKAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Şırnak, Habur Sınır Kapısı, Sınır Ticareti, Keşfedici Faktör Analizi, Şırnak, Habur Border Gate, Border Trade, Exploratory Factor Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Küreselleşmeyle birlikte, dünya düzeninin, yeniden şekillenmesi, yeni anlayış ve politikaların gelişmesi, ülkeler ve bölgeler arasındaki karşılıklı etkileşim ve bağımlılık gibi olguların oluşması, ülkeler ve bölgelerde meydana gelebilecek olası gelişme etkilerinin yayılma hızını artırmıştır. Ekonomik sistemin küreselleşmesi ve uygulanan neoliberal ekonomik politikalarla gün geçtikçe artan yoksulluk, işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi sorunların çözümü konusunda politika yapıcıların ve araştırmacıların arayışları artmıştır. Bu arayışların bir parçası olarak sınır ticareti, genel kanıya göre, uygulandığı bölgelerin ve sınır kapısı bulunduran şehirlerin sosyal ve ekonomik yapısını önemli ölçüde etkileyen ve değiştiren bir ticaret şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tezin amacı, Şırnak'ın temel sorunlarını teşkil eden yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımı adaletsizliği gibi kavramlar üzerinde odaklanarak; tezin öznesi olan Habur Sınır Kapısı'nın Şırnak ilinin ekonomisi üzerindeki etkisi ve bölge halkı üzerindeki sosyolojik yansımalarını ortaya koymaktır. Tezde, 15 Ekim-15 Aralık 2019 tarihleri arasında bölgede ikamet eden katılımcıların anket yoluyla konuya ilişkin değerlendirmeleri göz önüne alınmış ve araştırmanın örneklemi için yargısal (amaçsal) örnekleme kullanılmış olup; görüşlerin ortaya konulması amacıyla betimsel istatistiki yöntemler kullanılmıştır. Sosyal ve ekonomik değişkenlerin kendi içinde gruplanması adına keşfedici faktör analizi uygulaması yapılmıştır. Diğer yandan, cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi demografik bilgiler arasındaki ilişkilerin tespiti için çıkarımsal istatistiki yöntemlerden Anova ve T testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bölgede yaşanan yoksulluk faktörü ve istihdam alanlarının yetersizliğinin yöre halkının Habur Sınır Kapısı'nı sosyal ve ekonomik anlamda alternatif ve çıkar yol olarak görmelerine neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reshaping of the globalizing world order, the development of new understanding and policies have not only increased the interaction and dependency between countries and regions, but also increased the spreading speed of development effects in countries and regions. With the globalization of the economic system and neoliberal economic policies, the searches of policy makers and researchers have increased for the solution of problems such as poverty, unemployment, and injustice in income distribution. Border trade as part of these quests, in general opinion, emerges as a form of trade that significantly affects and changes the social and economic structure of the regions where this trade is carried out and the cities where the border gate is located. The thesis focuses on concepts such as poverty, unemployment and income distribution injustice, which constitute the main problems of Sirnak. The aim of the thesis is to reveal the impact of the Habur Border Gate on the economy of the province of Sirnak and its sociological reflections on the people of the local community. In the thesis, the evaluations of the participants residing in the region between 15 October and 15 December 2019 were taken into consideration and judicial (purposeful) sampling was used for the sample of the research. In addition, descriptive statistical methods were used to reveal the views of the participants. In order to classify social and economic variables within themselves, exploratory factor analysis application was performed. On the other hand, an analysis was made by using Anova and T test, which is one of the inferential statistical methods to determine the relationships between demographic information such as gender, age, and educational status. It has been concluded that the reasons such as poverty in the region and insufficient employment areas cause the local community to see Habur Border Gate as an alternative and interest in social and economic terms.