Okul psikolojik danışmanlarının eşcinsellere yönelik tutumlurının ve homofobi düzeylerinin incelenmesi
Invetigation of school counselors'attitudes towards homosexuals and levels of homophobia
- Tez No: 460444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Lezbiyen, gay, eşcinsel, homofobi, tutum, psikolojik danışman, Lesbian, gay, homosexual, homophobia, attitudes, psychological counsellor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, İstanbul'da görev yapan Okul Psikolojik Danışmanlarının homofobi düzeyleri ve eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının eşcinsel bireylerle tanışıklık düzeyleri ve okul psikolojik danışmanı olarak çalışma süreleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektedir. Araştırma, 2016 yılında İstanbul'da görev yapan 304 (230 kadın ve 74 erkek) okul psikolojik danışmanı ile yürütülmüştür. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, uyarlaması, güvenilirlik ve geçerlilik çalışması Sakallı ve Uğurlu (2001) tarafından yapılan Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği ve uyarlaması, güvenilirlik ve geçerlilik çalışması Duyan ve Gelbal (2004) tarafından yapılan Lezbiyen ve Gaylere Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Okul Psikolojik Danışmanlarının homofobi düzeyleri ve eşcinsel bireylere yönelik tutumları, eşcinsel bireylerle tanışıklık düzeyleri açısından farklılaşmaktadır. Tanışıklık düzeyi arttıkça homofobi düzeyi azalmakta ve eşcinsel bireylere yönelik tutumları daha olumlu hale gelmektedir. Danışmanların homofobi düzeyleri ve eşcinsel bireylere yönelik tutumları, okul psikolojik danışmanı olarak çalışma süreleri açısından farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study describes measures of homophobia and attitudes towards homosexual individuals among psychological counselors who works in Istanbul educational institutes. Also this study describes the attitudes of psychological counsellors toward lesbians and gay men. The behaviour of counsellors is analyzed based on their work amount as psychological counsellors at school and their familiarity level with the homosexual individual. This research was conducted by 304 (230 female and 74 male) psychological counsellors who worked in Istanbul educational institutes in 2016. The following methods are being used:“Personal Information Form”,“The Index of Homophobia”(Hudson & Ricketts, 1980)“: reliability and validity study (Sakalli & Ugurlu, 2001), and ”Attitudes toward lesbians and gays (LGYT) scale": reliability and validity study (Duyan & Gelbal, 2004). Overall, the results revealed a positive, statistically significant relationship between the counsellors' familiarity level with the homosexual individuals and their homophobia level, as well as their attitude towards the homosexual individuals. That is, as the familiarity level decreased, the homophobia level increased, and their overall attitude towards the homosexual individuals became more negative. Further, there was no significant correlation between the counsellors' work amount and their homophobia level, as well as their overall attitude towards the homosexual individuals.