Gerçekçi matematik eğitiminin olasılık ve istatistik öğrenme alanına ilişkin akademik başarı, motivasyon ve kalıcılık üzerindeki etkisi
The effect of realistic mathematics education on achievement, motivation and retention about probability and statistical learning field
- Tez No: 460445
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, matematik dersine yönelik motivasyon, matematik başarısı, Realistic mathematics education, motivation for mathematics course, math-ematics achievement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, sekizinci sınıfta Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımı ile gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin matematik başarılarına, motivasyonlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla ön test- son test kontrol gruplu deneysel bir çalışma yapılmıştır. Araştırma, Adana ilindeki bir devlet ortaokulunun 8. sınıfına devam eden 90 öğrenciyle yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından gerekli literatür incelenerek elde edilen matematik başarı testi, matematik dersine yönelik motivasyon ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada GME yaklaşımının mevcut yönteme göre etkililiği sınamak için bir deney grubu ve iki kontrol grubu oluşturulmuştur. Gruplar rastgele olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 'Olasılık ve İstatistik' öğrenme alanının kazanımları GME yaklaşımı ile öğretilmiş, kontrol gruplarında ise mevcut öğretim yöntemi kullanılmıştır. Uygulama yedi hafta sürmüştür. Dört hafta sonra ise kalıcılık testleri uygulanmıştır. Nicel verilerin değerlendirilmesinde matematik başarı testinden alınan puanların analizi için Karışık Ölçümler İçin ANOVA, motivasyon ölçeğinden alınan puanların analizi için ise parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney - U testleri kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonucu GME yaklaşımının akademik başarı ve kalıcılık açısından daha etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca matematik dersine yönelik motivasyonlarının; ölçeğin alt boyutları içsel motivasyon ve dışsal motivasyon puanlarının deney grubunda kontrol grubuna göre olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to investigate the effect of the Realistic Mathe-matics Education (RME) approach based instruction on the mathematical outcomes and motivations of the students in the eighth grade. For this purpose, an experimental study with pre-test and post-test control groups has been performed. The research has been conducted with 90 students who attended the eighth grade of a public secondary school in Adana province. The quantitative data of the study have been obtained using the mathematics achievement test attained with a perus-al of necessary literature by the researcher and the Motivation Scale for Mathematics Course. An experimental group and two control groups were established in the study to test the effectiveness of the RME approach compared to the current method. Groups were randomly assigned. In experimental group, the outcomes of the 'Probability and Statistics' learning field were taught with the RME approach, and the current instruction method was used in the control groups. The implementation has been done in 7 weeks. After 4 weeks, retention tests have been applied. In the evaluation of the quantitative data, the ANOVA for Mixed Measures has been used for the analysis of the scores from the mathematics achievement test, whereas non-parametric tests, i.e., the Kruskal Wallis H test and the Mann Whitney - U test have been used for the analysis of scores from the motivation scale. The results of the anal-yses showed that the RME approach was more effective in terms of academic achieve-ment and retention. In addition, it has been determined that the motivation for mathe-matics course, intrinsic and extrinsic motivation - subscales of the scale - scores in the experimental group differ statistically significant in positive direction from the control group.