Tanıklarıyla tarama sözlüğü'nde deyimler
The idioms in scanning dictionaries with witnesses
- Tez No: 460452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tanıklarıyla tarama sözlüğü, deyimler, Türkiye Türkçesi, söz dizimi, anlam, The dictionary of browsing with witnesses, idioms, Turkey Turkish, syntax, meaning
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma, Tanıklarıyla Tarama Sözlüğü'ndeki deyimleri söz dizimi açısından incelemek ve Türkiye Türkçesinde kullanılıp kullanılmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda söz konusu sözlükte yer alan deyimler incelenmiştir. Çalışma beş ana bölümden oluşmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde, amaç, kapsam, yöntem, kuramsal açıklamalar ve sınırlılıklar üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ayrıca deyimlerin diğer söz öbekleri ile ilişkileri, deyim-anlatım kalıbı, deyim-atasözü, deyim-ikileme ilişkisi hakkında bilgi verilmiştir.“Tanıklarıyla Tarama Sözlüğü'ndeki Deyimlerin Söz Dizimi Özellikleri”başlığı altında deyimler söz dizimi açısından sınıflandırılmıştır.“Tanıklarıyla Tarama Sözlüğü'ndeki Deyimlerin Türkiye Türkçesiyle Karşılaştırılması”başlığı altında deyimler“Türkiye Türkçesinde Kullanılan Deyimler”,“Tanıklarıyla Tarama Sözlüğü'ndeki Deyimlerden Türkiye Türkçesi Söz Varlığında Eş / Yakın / Zıt Anlamda Karşılığı Olan Deyimler”,“Türkiye Türkçesinde Kullanılmayan Deyimler”olarak alt başlıklar altında incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, incelenen deyimlerle ilgili ulaşılan sonuçların değerlendirmesi yapılmıştır. Türkiye Türkçesindeki kullanım sayıları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the terms in the Dictionary of Browsing Witnesses from a syntactic point of view and to determine whether they were used in Turkey Turkish. In this context, the phrases in the dictionary are examined. The study consists of five main sections. In the introductory part of the study, the aim, scope, method, theoretical explanations and limitations are emphasized. In this section, we have also been informed about the relation of phrases to other phrases, idiom-expression pattern, idiom-proverb, idiom-diligence relation. The phrases under the heading“Syntax Characteristics of the Expressions in the Words of Browsing with Witnesses”are categorized in terms of syntax.“Witnesses Scanning the Dictionary of phrases in comparison with Turkey Turkish under the title”the statement“expressions which are used in Turkish”,“Turkish vocabulary in the Dictionary of the statement of the Witnesses Scanning identical / close / statements which are Equivalent in the sense opposite to”,“Unused Expressions in Turkish”as sub-headings under were examined. In the results section of the study, reviewed the assessment of the results achieved with the surveyed statement. The number of uses in Turkey Turkish is emphasized.