Öğretmenlerin sınıf yönetimi profilleri ile sınıflarında zorbalığın görülme sıklığı arasındaki ilişki
The relationship between teachers' classroom managment profiles and their perception level of bullying in their classrooms
  1. Tez No: 460457
  2. Yazar: MUTLU YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Classroom management, classroom management profiles, bullying, primary school teacher
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öğretmenlik yeni oluşan taleplere ve değişen ihtiyaçlara karşı duyarlı olmayı gerektiren bir meslektir. Son yıllarda, akademik başarıyı artırmak adına sonucu öğrencilerin geleceği ile ilgili belirleyici olan sınavlara yönelik çabalar ve bu yönde yapılacak okul reformlarına olan talepler dikkate alınması gereken önemli problemler listesine girmiştir. Ancak, zorbalık gibi dikkat edilmesi gereken diğer sorunlar da vardır. Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin benimsedikleri sınıf yönetimi profillerini ve zorbalığı algılama düzeylerini belirleyerek, sınıf yönetimi profilleri ile zorbalığı algılama düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla tarama modelinde betimsel bir araştırma olarak yapılmış olan araştırmanın evrenini; 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Demografik ve Kişisel Bilgiler Anketi, Sınıf Yönetimi Profili Ölçeği ve Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırma sonunda sınıf öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre sınıflarında zorbalığın görülme sıklığı arasında farklılık bulunmamıştır. Yaş olarak genç, çalışma süreleri az, kalabalık sınıf mevcutlu, 4. sınıf okutan ve ücretli öğretmenlik yapan öğretmenlerin sınıflarında zorbalığın görülme sıklığının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi profillerinden en fazla Taktir Edilen Sınıf Yönetimi Profilini kullandıkları bulunmuştur. Taktir Edilen Sınıf Yönetimi Profiline sahip sınıf öğretmenlerinin öğrencileri arasında zorbaca davranışların görülme sıklığının az olduğu sonucuna varılmıştır. Zorbaca davranışların görülme sıklığının profillere göre azdan çoğa doğru sıralanışı Takdir Edilen, Otokratik, Başıboş ve Aldırmaz Sınıf Yönetimi Profilleri olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimler: Sınıf yönetimi, sınıf yönetimi profilleri, zorbalık, sınıf öğretmenliği
Özet (Çeviri)
Teaching is a profession that requires to be sensitive to the newly-formed demands and changing needs. In recent years, in order to improve the academic achievement, efforts to exams, result of which, determines the future of pupils and the demands for school reforms in this direction have entered the list of major problems that should be taken into consideration. But there are also other problems need to be paid attention such as bullying. The aim of this research is to examine the relationship between the classroom management profiles and bullying detection levels by determining the primary school teachers' classroom management profiles they adopt and their bullying detection levels. For this purpose, form teachers working in the primary school in the central districts of Şanlıurfa in the 2013-2014 academic year constituted the target population of the research made as a depictive one in scanning model. The Demographic and Personal Information Survey, Classroom Management Profile Scale and Peer Victimisation Detection Scale were applied as data collection tools. At the end of this research, no differences were found between the frequency of bullying experienced in classrooms and genders of form teachers. It is found that in the classrooms who are youg, have less working hours and crowdedclassrooms, are paid and teach fourth graders, the perception level of bullying is higher. It is found that form teachers uses the most apprecieted classroom management profile. It was reached to the conclusion that among the students of the form teachers who have the appreciated classroom management profile the frequency of violent behaviors were less. The ascending sort of the frequency of violent behaviors according to profiles were found as Appreciated, Idle and Disregardful Classroom Management Profiles.