Okul öncesi dönem çocuklarının okul dışı etkinliklerinin incelenmesi
Examination of pre-school children's out of school activities
- Tez No: 460456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYPERİ DİKİCİ SIĞIRTMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, okul dışı etkinlikler, anne ve çocuk görüşleri, Preschool, out of school activities, mother and children's views
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gelişimin büyük oranda 0-6 yaşlar arasında tamamlanıyor olmasıyla, okul öncesi eğitim yıllarına da denk gelen bu yaşların bireylerin gelişimleri açısından önemi artık herkes tarafından bilinmektedir. Bu yılların en verimli şekilde geçirilmesi, çocuklara gelişimlerini destekleyici zengin ortamların ve farklı uyaranların sunulması ailelerin çocuklarının gelişiminde üstleneceği önemli sorumluluklardan biri haline gelmiştir. Bu araştırma ile okul öncesi dönem çocuklarının okul dışı zamanlarda dahil oldukları etkinlikler belirlenmiş ve annelerin ve çocukların bu etkinlikler hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Çalışma Hatay ili Erzin ilçesinde bulunan bağımsız bir anaokulunda 12 çocuk ve anneleri ile yürütülmüştür. Araştırmada annelerden çocuklarının okul dışı zamanlarda gerçekleştirdikleri etkinlikleri belirlemek amacıyla 10 gün boyunca günlük tutmaları istenmiş, annelerin ve çocukların görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel yolla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda çocukların okul dışı zamanlarda televizyon izleme, oyun oynama, bilgisayar, telefon ve tabletle zaman geçirme, kitap okuma, şarkı söyleme, boyama, ödev yapma, oyun hamuruyla oynama, kağıt kesme-yapıştırma, müzik dinleme/enstrüman çalma, matematik-sayı çalışmaları yapma, resim yapma ve yap-bozla oynama gibi etkinlikleri gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Çocukların hafta içi ve hafta sonu en çok televizyon izleme ve oyun oynamaya zaman ayırdıklarına ulaşılmıştır. Annelerin çocuklarının ödev, resim, oyun hamuru, sayı çalışmaları, dikkat geliştirici kitap çalışmaları, kendi başına yapılan etkinliklerle zaman geçirebilmesi gibi etkinlikleri yapmasından memnun olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, annelerin çocuklarının televizyonda şiddet içerikli çizgi film izlemesinden, çizgi film izleme, telefona ve bilgisayara çok zaman ayırmasından, ödev yapmak istememesinden ve çok fazla boyama yapmasından memnun olmadığına ulaşılmıştır. Çocukların en sevdiği oyunlar ise yıldız oyunu, saklambaç, atçılık, evcilik, polisçilik, bilgisayar ve tablette oyun, araba yarışı, yumurta oyunu, yakalamaca/kovalamaca, topla oynama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Its well known that importance of personal development in 0-6 age when early childhood development completed and primary education starts in this period. One of the most important responsibility of the parents is enable to outgrowth-promoting rich condition and different stimulates for their children to pass the most impressive way in this years. In this study was determined the extracurricular activities for preschool children and investigated to preschool children and their mothers opinions about extracurricular activities. The study was conducted with 12 children and their mothers at Hatay city/Erzin Province. In study were request to mothers keep a diary 10 day for determine the children's extracurricular activities, semi-structured interviews observation techniques are used for determine the views of children and their mothers. The data gathered was analyzed by descriptive analysis technique. As a result of research, it is pointed out that children spend most of out of their school time by watching TV, playing game, computer, spending time by tablet, reading book, singing song, painting, home working, playing with play dough, cutting paper-splicing, listening music/ playing instrument, math-working with number, painting and playing with jigsaw puzzle and by doing such activity. Its reached that children spend most of time by watching tv and playing game both weekend and weekdays. Its defined that mothers have been satisfied to their children's activity Such homework, play dough, developers book works, number works, activity being himself/herself. On the other hand, mother's complains about their children's watching including violence cartoon film, spending excessive time with phone and computer, their don't want to doing homework and doing over painting. Its defined that children favorite games are defined as star of the game, hide and seek, horse riding, playing house, sheriffs, tablet computers and games, car racing, eggs, game, catch, chase, playing balls.