Kaygı bozukluğu tanısı alan ve almayan yetişkinlerin benlik saygısı ve sosyal becerilerinin incelenmesi
The investigation of social skills and self- esteem levels of adults who are diagnosed and are not diagnosed with anxiety disorders
- Tez No: 460458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı bozukluğu, sosyal beceri, benlik saygısı, Anxiety disorders, social skills, self- esteem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı 18- 40 yaş arası bireylerin kaygı bozukluğuna sahip olup olmamasına ve cinsiyet değişkenlerine göre sosyal beceri ve benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini kaygı bozukluğu tanısı (Obsesif- kompulsif bozukluk, yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk ve sosyal kaygı bozukluğu) almış yaşları 18-40 yaş arasında değişen 60 ve herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı almamış 30'u öğretmen ve 25'i üniversitede okuyan öğretmen adayı olan yaşları 18-40 yaş arasında değişen toplam 55 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada“kişisel bilgi formu”, bireylerin sosyal becerilerini ölçmek amacıyla“Sosyal Beceri Envanteri”(Riggio, 1986) ve benlik saygısı düzeylerini ölçmek amacıyla“Benlik Saygısı Ölçeği”(Rosenberg, 1963) kullanılmıştır. Ayrıca bireylerin kaygı düzeylerini ölçmek amacıyla“Hamilton Anksiyete Derecelendirme Skalası”(Hamilton, 1959),“Beck Anksiyete Ölçeği”(Beck, Epstein, Brown ve Steer, 1988)“Yaygın Anksiyete Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği”(Argyropoulous, Ploubidis, Wright, Palm, Hood, Nash ve Potokar, 2007),“Yale- Brown Obsesif- Kompulsif Bozukluk Ölçeği”(Goodman, Price ve Rasmussen, 1989) kullanılmıştır. Bunun yanında bireylerin depresyon düzeylerini ölçmek için“Beck Depresyon Envanteri”(Beck, Word ve Mendelson, 1961) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında bireylerin kişisel bilgileri alınarak araştırmaya katılan katılımcıların sosyal beceri ve benlik saygısı düzeylerinin tanı alıp almama ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Çift Yönlü MANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal becerinin yalnızca“duyuşsal kontrol”ve“sosyal duyarlık”düzeyi puanlarının cinsiyete göre değiştiği belirlenmiştir. Kaygı bozukluğu tanısı alan ve almayan bireylerin sosyal beceri alt ölçeklerinden olan sosyal anlatımcılık, sosyal kontrol ve sosyal duyarlık alt ölçekleri kaygı bozukluğu tanısı alıp almamaya göre farklılık göstermiş; duyuşsal duyarlık, duyuşsal kontrol ve duyuşsal anlatımcılık alt ölçekleri kaygı bozukluğu tanısı alıp almamaya göre farklılık göstermemiştir. Kaygı bozukluğu tanı almış kadınların benlik saygısı düzeyi kaygı bozukluğu tanısı almış erkeklere, tanı almamış kadınlara ve tanı almayan erkeklere göre daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the levels of social skills and self-esteem levels of people aged between 18-40 who are diagnosed with Anxiety Disorders and who are not according to having a diagnosis and gender. This study has been conducted among 115 people. 60 of them received an anxiety disorder diagnosis (Obsessive- compulsive disorder, generalized anxiaty disorder, panic disorder and social anxiety disorder) and 55 of the people (30 of them are teachers and 25 of them are undergraduate students at the Education Department) didn't receive any psychiatric diagnosis. In the study, to define the level of social skills and the subscales of social skills“The Social Skills Inventory”(Riggio, 1986) is used.“Self- Esteem Scale”(Rosenberg, 1963) is used to define the levels of self esteem. The general information about the participants are collected by using“Personal Information Scale”which is developed by the researcher. Apart from that Hamilton Anxiety Scale, Beck Anxiety Scale, Generalized Anxiety Disorder Scale, Yale Brown Obsessive- Compulsive Disorder Scale and Beck Depression Scale are used to be able to define if the control grup have any kind of anxiety disorder. Two- way MANOVA is applied as the analysis method to determine if the levels of social skills and self-esteem of participant are significantly differentiated according to diagnosis and gender. According to the results of the study, the levels of subdimensions of the Social Skills Inventory,“Emotinal Control”and“ Social Sensitivity”are differentiated according to gender.“Social Expressivity”,“Social Control”and“Social Sensitivity”subdimensions are significantly differentiated according to diagnosis but“Emotional Sensitivity”,“Emotional Control”and“Emotional Expressivity”are not differentiated significantly according to diagnosis. The self esteem of the women who are diagnosed with anxiety disorder is significantly lower than the self esteem of the men who have the anxiety disorder diagnosis, the men who don't have diagnosis and the women who don't have the diagnosis.