Konsolide finansal tabloların firma performansı üzerine etkisi: türkiye'deki firmalar üzerine uygulamalı bir çalışma
The impact of consolidated financial statements on firm performance: a research on turkish companies
  1. Tez No: 460462
  2. Yazar: AYŞE TANYERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÇÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolide finansal tablolar, firma performansı, Consolidated financial statements, firm performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Literatürdeki mevcut teorik tartışmalar, konsolide finansal tabloların firma performansı üzerinde etkili olduğuna işaret etmekte olup, uluslararası alanda yürütülen bazı araştırma sonuçları da bu tartışmayı destekler niteliktedir. Ancak konsolide finansal tabloların firma performansı üzerine etkisi olduğunu gösteren çalışmalar çoğunlukla AB üyesi olan ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde yürütülmüş olup, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu tartışmanın geçerliliği sorgulanmaktadır. Literatürdeki tartışmalara Türkiye örneğini baz alarak katkı sağlamayı hedefleyen bu çalışmada, Türkiye'deki firmalarca hazırlanan konsolide finansal tabloların firma performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Performans göstergesi olarak hisse senedi fiyatı ve getirisinin, finansal tablo bilgisi olarak ise öz kaynak, net kar ve toplam varlığın alındığı bu çalışmada, bireyselden (solo) konsolide finansal raporlamaya geçişin firma performansına etkisi, geçiş öncesi (2000-2003) ve sonrası (2006-2009) döneminde dörder yıllık periyotları kapsayan, BIST'te işlem gören toplam 384 firma/yıl finansal tablo verisiyle analiz edilmiştir. Finansal tablo bilgisi ile performans ölçütleri arasındaki ilişki Ohlson'un (1995) değerleme modeli kullanılarak pooled regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonuçları, konsolide finansal tablolardan elde edilen finansal bilgilerin (öz kaynak, net kar ve toplam varlık) performans göstergesi olan hisse senedi fiyatı ve getirisi üzerine etkisi olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Theoretical arguments suggest that consolidated financial statements have an impact on the performance of companies and some research findings in various countries tend to support these arguments. The researches indicating the impact of consolidated financial statements on firm performance, however, were mostly undertaken developed countries, such as EU member states, and the validity of such argument for the developing countries like Turkey. This study, which intends to contribute the above arguments on the literature by focusing on Turkish case, aims to investigate the impact of consolidated financial statements on firm performance. This study, using stock price and returns as proxies for performance and equity, net income and total assets as proxy for financial statement information, analysed the impact of transition from individual (solo) to consolidated financial reporting on firm performance, based on data gathered from 384 firm/years financial statement of the firms listed on the BIST, covering the eight year (four years pre-consolidation and four years post-consolidation) period. The relationship between proxies used for performance and financial statement information of companies were tested using the Ohlson (1995) valuation model and by running pooled regression analysis. The results show that the financial information obtained from the consolidated financial statements (i.e. equity, net income and total assets) of companies has an impact on their stock price and returns (i.e. proxies used for performance).