Hisse senedi getirilerinde değer primi etkisi: BİST'de bir uygulama
The value effect in stock returns: Evidence from Borsa İstanbul
  1. Tez No: 460463
  2. Yazar: METİN BORAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değer primi, değer yatırım stratejisi, büyüme yatırım stratejisi, değer hisse senetleri, büyüme hisse senetleri, Value premium, value investment strategy, growth investment strategy, value stocks, growth stocks
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada değer ve büyüme hisse senetlerinin getirileri arasındaki pozitif farkı ifade eden değer priminin, Borsa İstanbul'da (BİST) Temmuz 2006 – Haziran 2015 döneminde varlığı incelenmiştir. Değer ve büyüme hisse senetlerini belirlemek amacıyla Defter Değeri/Piyasa Değeri, Kazanç/Fiyat, Nakit Akımı/Fiyat ve Temettü Verimi oranları ölçüt olarak kullanılmıştır. Değer ve büyüme portföylerinin getirilerini açıklamak için ise iki faktör modeli kullanılmıştır. Analizler sonucunda, değer priminin Borsa İstanbul'da süreklilik arz etmediği tespit edilmiştir. Yapılan zaman serisi analizlerinde portföy getirilerini açıklamada pazar risk primi değişkeninin değer primi değişkenine göre daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan iki faktör modelinin değer ve büyüme portföylerin getirilerini açıklamada yetersiz olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates if value premium which is defined by the difference in returns of value and growth stocks, exists in the Istanbul Stock Exchange (ISE) for the period of July 2006 to June 2015. To determine value and growth stocks in the market, book to market, earnings to price, cash flow to price and dividend yields are used as proxy measures. Results show that there is no value premium in the ISE. Additionally, time series regression analysis is performed to study whether two factor model can explain the excess returns in between value and growth portfolios. Time series regression analysis results show that market risk factor explain the returns of the value and growth portfolios better than the value premium itself. In addition, two factor model seems to be an inadequate econometric model to explain the returns of the value and growth portfolios.