Arap dilinde isim-fiil ve câmid-fiiller
The name-verbs and the defecti̇ve-verbs in the Arabic language
- Tez No: 460464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arapça, kelime, isim-fiil, câmid-fiil, Arabic, word, noun-verbs, defective-verbs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada kelime türlerinden olan isim-fiiller ile fiil çeşitlerinden olan câmid-fiiller ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümüde; araştırmanın amacı, konusu, önemi, sınırlılıkları, çalışmada kullanılan yöntemler ve daha önce yapılmış benzer çalışmalardan bahsedilmiştir. İsim-fiillerin mebnî olmaları hasebiyle i'rab, mu'rab, mebnî, kelime, kelimenin türleri ve isim ile fiillerin özelliklerine de değinilmiştir. İkinci bölümde; kelimenin hangi türü kapsamına girdiği konusunda tartışma bulunan isim-fiiller, detaylı olarak incelenlenmiştir. Üçüncü bölümde câmid-fiiller ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışma özetlenip sonuca varılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study;“the noun-verbs”which are the types of the word and“the defective-verbs”which are the sorts of the verb is examined. The first section includes, the aim and object, importance, limitations of the study and the techniques that are used in this research and other similar study are listed. In order to be well understood; i'rab, mu'rab, mebnî, word, types of the word, and features that are peculiar to the nouns and the verbs are explained. In the second section,“the noun-verbs”are examined. In the third section,“the defective-verbs”are studied. Finally, the fourth section is the summary and conclusions of the study.