Amrī Divani sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
The glossary of Amrī Diwan (Contextual and functional dictionary)
- Tez No: 460476
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL TUĞLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amrī Divanı, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Amrī Diwan (collected poems), Contextual Index, Functional Dictionary
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1686
Özet
Bu çalışma, Amrî Divanı'nın hem bağlamlı dizinini hem de işlevsel hale getirilmiş sözlüğünü içermektedir. Bağlamlı dizin bölümü, tanıkların alfabetik madde başlıkları altında toplanmış ve bu tanıkların Divan'daki kullanımları ayrı ayrı gösterilerek sıklıkları da tespit edilmiştir. İşlevsel sözlük olarak nitelenen bölümde ise, sözcüklerin kullanıldıkları bağlama göre kazandıkları anlam tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra Amrî'nin yaşadığı XVI. yüzyıl kültür ögeleri de Divan'a yansıdığı ölçüde tespit edilmiştir. Böylelikle Amrî'nin şiir dilini oluşturan dil ögeleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study contains both the contextual and the functionalized index of the Amrî Diwan (collected poems). The contextual glossary section was collected under the alphabetical headings of the witnesses, and the frequency of these witnesses was separately determined by showing the usage in the Diwan. In the section, which is defined as a functional dictionary, the meanings of the words have been determined according to the context in which they are used. In addition to these chapters, cultural elements of the XVIth century, when Amrî lived, were determined to the extent that they reflected on the diwan. Thus, the language elements that constitute Amri's poetry language are revealed.