İletinin görsel tasarımlara dönüştürülmesinde göstergebilimsel düşünme süreçleri ve CSO için afiş uygulamaları
Semiotic thinking processes in transforming the message into visual designs and poster applications for the CSO
  1. Tez No: 460513
  2. Yazar: SERPİL GÜVENDİ KAPTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Gösterge, Grafik Tasarım, Görsel İletişim tasarımı, Afiş, İleti, İletişim tasarımı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Semiotics, Signifier, Graphic Design, Visual Communication Design, Poster, Message, Communication Design, Presidential Symphony Orchestra
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Göstergebilim, başta yazın (edebiyat) olmak üzere, uygulandığı alanlarda farklı bakış açıları kazandıran ve sağladığı yöntemlerle grafik tasarım/görsel iletişim tasarımı alanına giren uygulamaların sorunlarını belirlemede ve tasarım geliştirme süreçlerinde de yararlanılan çok önemli bir bilim alanıdır. İletileri yorumlayış biçemleri bulundukları yerlere ve kültürel özelliklere göre farklılıklar göstermektedir. Grafik tasarım, amaçlanan iletilerin görselleştirilerek hedeflenen kitleye aktarılması ve bu iletim sürecinin tasarlanmasıyla ilgili oldukça güncel ve bu önemini gün geçtikçe arttıracağından kuşku duyulmayan bir görsel iletişim alanıdır. Bu tezde iletilerin/anlamların, onları yansıtan göstergelerle birbirlerine eklenerek ya da çözümlenerek nasıl üretildiği ve hedef kitleye aktarılma biçemleri; sorunlarının ve çözüm yollarının, nitelikli gösterge geliştirme ilkeleri ve süreçlerinin neler olduğu ya da olabileceği çeşitli yönleriyle tartışılmıştır. Bu çalışmanın 1.Bölümünde; iletinin görsel tasarımlara dönüştürülmesinde izlenilen göstergebilimsel düşünme süreçleri ve uygulamalar çerçevesinde tanımlar yapılmış; bu bağlamda konunun önemi tartışılmış ve tarihi gelişim sürecine yer verilmiştir. 2.Bölümde; grafik tasarım bağlamında iletinin görsel tasarımlara dönüştürülmesi süreçleri ele alınmış, 3.Bölümde; göstergebilimsel düşünme süreçlerine yer verilmiştir. 4.Bölümde göstergebilimsel yaklaşımlarla örnek incelemeleri yapılmış olan çalışmanın 5.Bölümüde; uygulama çalışmaları olarak gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası etkinliklerini tanıtıcı afiş tasarımları, tasarım süreçleri ve açıklamalarıyla irdelenerek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Semiotics is a scientific area which provides distinct points of views in the fields which it is applied, primarily literature, and its methods are helpful for the identification of problems related to the graphic/visual design as well as for design development processes. Message interpretation patterns vary according to their locations and cultural specifications. Graphic design deals with the visualization of intended messages and their communication to the targeted audience, as well as with the design of this communication process. In this respect, it is a visual communication field, which is highly modern and will undoubtedly gain more importance in the years to come. The present thesis discusses how messages/meanings are produced by means of their articulation or analysis with the signifiers reflecting them and the patterns through which they are communicated to the targeted audience: the challenges related to them and how they can be solved, and what are present and possible qualified signifier development principles and processes. The first chapter of the study deals with the definitions within the framework of semiotic thinking processes and applications that are being observed for the transformation of message into visual designs discusses the significance of the topic, and its historical development process. In the second chapter, the processes of transforming the message into visual designs within the framework of graphic design are studied. The third chapter involves semiotic thinking processes while the fourth chapter has some case studies with a semiotic approach. In the fifth chapter, which involves an applied study on the posters for introducing the activities of the Presidential Symphony Orchestra, which includes the design of posters, design processes and their explanations.