Pirinç kabuğu külünün sinter kuvars olarak bünyelerde kullanılma olanaklarının araştırılması ve özgün form uygulamalarındaki etkileri
Investigation of possibilities of use of rice husks ash as quartz and effect on original form application
  1. Tez No: 460514
  2. Yazar: NAGİHAN GÜMÜŞ AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. KAAN CANDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rice husk ash, Quartz, Sinter structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Seramik, geçmişten bugüne sanat ve teknoloji açısından bir devinim içinde ilerleyişini sürdürmüştür. Sahip olunan bilgilerin ışığında yeni arayışlarla uygulamalarda çeşitlilik artmış, seramiğin sınırlılıkları aşılmaya çalışılmıştır. Bu sanat çalışması raporunda, seramik bünyelerde pirinç kabuğu külünün kuvars olarak kullanılması ile sinter bünye araştırmaları yapılmıştır. Hammadde ürün veya mal üretmekte kullanılan ana maddelerin işlenmemiş halidir. Kuvars özsüz bir seramik hammaddesidir. Pirinç kabuğu külü kuvarsa alternatif bir hammadde olarak gösterilerek, seramik hammadde çeşitliliğine katkıda bulunulmaya çalışılmıştır. Seramik bünye ve sır reçetelerinde kullanılan hammaddelerden biri olan kuvars, silikanın kristal formudur. Kuvars bir mineraldir ve kimyasal yapısı silisyum ve oksijenden oluşur. Doğada kristal yada amorf şekilde bulunabilir. Kuvars bünye reçetelerinde; bünyelerin kurumasını kolaylaştırır, küçülmesini kontrol eder, beyazlığı sağlar ve sıcaklığa dayanımı arttırır. Seramik ve sırın birbirine iyi tutunmasını sağlayarak sır çatlağı hatasının oluşmasını engeller. Pirinç kabukları ise, kalsinasyon işleminden sonra amorf, ince taneli silika haline dönüştürülebilmektedir. Pirinç kabuğu külündeki silika ile seramik hammaddesi olan kuvars silikanın kristal hali olduğundan aynı öze sahiptirler. Pirinç kabuğu külünün içeriğinde bulunan yüksek miktardaki silikadan dolayı, kayaçlardan elde edilen kuvars yerine sinter bünye reçetesinde kullanılabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, kuvars haline dönüştürülen pirinç kabuğu külünün, çeşitli oranlarla reçetelere katılması ile sinter bünyenin, organik atık olan ve doğada yığınlara sebep olan pirinç kabuğundan kazanım ve kullanım imkanları araştırılmıştır. Çalışmanın bir geri dönüşüm faaliyeti olması, seramik sanatına ve endüstrisine alternatif bir hammadde kazandırması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler Pirin Ka uğu Külü Kuvars Sinter Bünye
Özet (Çeviri)
Ceramics, has progressed from past to present in a movement in terms of art and technology. In the light of the information have gained, diversity has increased and new attempts have been made to overcome limitations of the ceramics. In this artwork report, sintering studies has carried out with the use of rice husk as quartz in ceramic structures. Raw material is the material used for producing products or goods. Quartz is a self-contained ceramic raw material. Rice husk ash has shown as an alternative raw material to quartz, and it has tried to contribute to the diversity of ceramic raw materials. Quartz, one of the raw materials used in ceramic structure and glaze prescriptions, is a crystal form of silica. Quartz is a mineral and its chemical structure consists of silicon and oxygen. Quartz can be found in nature in crystal and amorphous form. Quartz in ceramic prescriptions; It facilitates the drying of the buildings, controls the downsizing, provides whiteness and increases the resistance to heat. It prevents the formation of glaze cracks by ensuring good adhesion of ceramics and glaze. Rice husk can be converted into amorphous, fine-grained silica after calcination. Silica in the rice husk ash has the same essence as the crystalline state of the quartz silica, which is a ceramic raw material. Because of the high amount of silica in the content of the rice husk ash, it is thought that instead of the quartz which is obtained from the rocks, rice husk ash can be use in sinter structure prescriptions. In this study, the rice husks cause stacks in the nature has transformed into quartz. Rice husk ash transformed into quartz has been added to the prescriptions at various ratios. The possibilities of obtaining and using the rice husk have been investigated. It is thought that, the work is important in terms of a recycling activity and bringing an alternative raw material to the art of ceramics and the industry.