Vakıf üniversitelerinde çalışan akademik personelin hukuki statüsü
The legal status of academic staff working at foundation universities
- Tez No: 460551
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA SUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Vakıf Üniversitesi, Akademik Personel, İş Sözleşmesi, İdari Hizmet Sözleşmesi, Foundation-University, academic staff, labor contract, administrative service contract
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
Vakıf üniversitelerinin kurulmasına cevaz veren Anayasa düzenlemesi, 1982 Anayasasının 130. maddesi ile hüküm altına alınmıştır. Bahsi geçen hüküm doğrultusunda, ülkemizde ilk defa 1984 yılında, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi kurulmuş ve daha sonra vakıf üniversitelerinin kurulması hız kazanmıştır. Günümüzde kamu tüzel kişiliğini haiz yükseköğretim kurumu olarak kabul edilen vakıf üniversiteleri, oldukça yaygınlaşmış olup, pek çok öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti, bir başka anlatımla kamu hizmeti vermeye devam etmektedir. Vakıf üniversiteleri hakkında, Anayasal düzenlemelerin yanı sıra, yasal düzenlemeler de yapılmıştır. Bu bağlamda, önemle belirtelim ki, vakıf yükseköğretim kurumları kurulmasının yasal çerçevesi Anayasa, Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ile belirlenmektedir. Vakıf üniversitelerinin kuruluşu ile birlikte vakıf üniversitelerinde çalışacak akademik personel istihdamı da gündeme geldiği için, sözü geçen personelin istihdam şekli ve yasal hakları konusunda Yükseköğretim Kanunu ile Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, çalışmamızın konusunu teşkil eden vakıf üniversitelerinde çalışan akademik personelin hukuki statüsü henüz netlik kazanmamıştır. Çünkü, sözü geçen statü hakkında gerek Anayasada gerek yasal düzenlemelerde açık bir hükme rastlanamamaktadır. Hâl böyle olunca, vakıf üniversitesinde çalışan akademik personelin hukuki statüsünün özel hukuk ilişkisi mi yoksa, statü hukuku mu olduğu hususu yoruma açık hâle gelmiş ve öğretide farklı görüşlerin oluşmasına yol açmıştır. Ayrıca, ilgili personel ile vakıf üniversitesi arasında bağıtlanan sözleşmenin niteliğinin kamu hukuku kapsamında idari hizmet sözleşmesi mi yahut özel hukuk kapsamında iş sözleşmesi mi olarak kabul edileceği konusu da bir başka tartışma konusu oluşturmuştur. Nitekim, öğretide konuya ilişkin tartışmalar devam etmektedir. Çalışmamızda ilgili mevzuat, konumuza ilişkin yargı yolu uyuşmazlıkları ışığında incelenerek irdelenmiş ve doktrinde öne sürülen görüşler gözetilmek suretiyle vakıf üniversitelerinde çalışan akademik personelin hukuki statüsü değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The establishment of Foundation-Universities had been permitted through the 130th paragraph of the constitutional law of 1982 and it has been validated. According to the aforementioned regulation, the first non-profit Foundation-University has been Bilkent University, that was founded in the year 1984, and there has been an ever-increasing number of foundation universities following it afterwards. The Foundation-Universities nowadays obtained a legal identity and are accepted by the public. They have become widespread and serve education system under public law. There are various arrangements made in the constitutional and the legeslation about Foundation-Universities. It is important to emphasize that the legal framework within which the foundation universities operate is drawn by the constitutional-law, the education-law and the regulation of public-foundations. A new procedure of hiring academic staff for the foundation universities became a necessity, thus there have been certain regulation on the education law and the regulation of public-foundations relating to the subject. But, the legal situation of the academic staff working and being hired at foundation universities, which has been the focus of this study, is not clearly regulated as there have been different arguments on their legal positions whether the legal regulations. This condition of the legal situation of the academic staff working at the Foundation-Universities, at private law or legal law is open interpretation and leads to different opinions in teaching. Moreover, there is another point relating to the character of the contract between the person concerned and the Foundation-University, how it should be accepted; whether as an administrative service contract or submitted to private law as a labor contract? The discussions about this topic are being continued in doctrine. The subject of our work is examined by analyzing the judgement conflicts to jurisdiction and related to the doctrine has been analysed and the legal status of the academic staff working at Foundation-Universities has been evaluated.