Türk siyasal yaşamında DSP-SHP/CHP ayrışması
The diversion on etween DSP and SHP/CHP in the Turkish political life
  1. Tez No: 460553
  2. Yazar: MURAT AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, DSP, SHP, SHP/CHP, Özgücülük, Sosyal Demokrasi, Evrensel Sosyal Demokrasi, CHP, DSP, SHP, SHP/CHP, Idiosyncrasy, Social democracy, Universal Social Democracy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Avrupa merkezli ve Marksist dayanaklarıyla sosyal demokrasinin Türkiye'deki örneklemini DSP-SHP/CHP temsil etmektedir. Gelişim ve amaçları bakımından DSP'nin özgücü yani, yerel/ulusal değerlerden beslenen ideolojik kimlik söylemine karşın SHP/CHP yerel değerlere sahip olmakla beraber Avrupa sosyal demokrat kimlikli bir tanım ve gelişim çabasındadır. Çalışmamız bu iki sosyal demokrat partinin özgücü ve evrensel özelliklerinin ne olduğunu, bu iki hareketi birbirinden farklı kılan değerleri tahlil etme amacındadır. Avrupa sosyal demokrasinin gelişimi ile Almanya, İngiltere ve İsveç örnekleri incelenmek kaydıyla sosyal demokrasinin genel özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonrasında 1983-1999 yıllarıyla sınırlanan çalışmanın Türkiye'deki sol/sosyal demokrat hareketin gelişimine kaynaklık eden hususlar incelenmiştir. Araştırmamız neticesinde DSP ideolojisinin siyasal açıdan muhafazakârlığa ve Ecevit kimliğinde merkeziyetçi/otoriter yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır. SHP/CHP ise, temel hak ve özgürlükleri merkeze almak kaydıyla reformist/ilerici kanadı temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
DSP-SHP/CHP represent the samples of social democracy in Turkey with European-based and Marxist basis. Despite the DSP's idiosyncratic discourse that is the ideological identity which is fed from local / national values, in terms of its development and its purposes, SHP/CHP is in the process of defining and developing a European social democratic identity along with having local values. Our main goals in this study are to define what the idiosyncratic and universal characteristics of these two social democratic parties are and to analyze the values which differentiate the two from each other. In terms of development of European social democracy, examples of Germany, England and Sweden were examined and the general characteristics of social democracy have been tried to be determined. Subsequently, in the study which is limited to the years between 1983-1999, the origins of the development of the left/social democratic movement in Turkey were examined. As a result of our research, it has been understood that the DSP ideology has a political conservatism and has also a centralist/authoritarian structure in the person of Ecevit. The SHP/CHP, on the other hand, represents the reformist/progressive wing by taking fundamental rights and freedoms at the center.