Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım düzeyleri(Karşıyaka-Bayraklı örneklemi)
Religious Culture and Ethics teachers' lifelong learning trends and levels of participation in lifelong learning activities (Bayraklı-Karşıyaka sample)
  1. Tez No: 460556
  2. Yazar: SEVİM İLERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, hayat boyu öğrenme faaliyetleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, Lifelong learning, lifelong learning activities, Religious Culture and Ethics teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yaşam boyu öğrenme kavramı son yıllarda ön plana çıkmakla birlikte, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır.“Beşikten mezara ilim öğrenmek”düşüncesiyle, öğrenmenin belli bir zamanla ve mekanla sınırlandırılmaması yaşam boyu öğrenme fikriyle örtüşmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri hem yaşam boyu öğrenen, hem de yaşam boyu öğreten olarak öğrencilerine, çevresine ve topluma büyük faydalar sağlayabilmektedir. Ülkemizde yaşam boyu öğrenme faaliyetlerini yürüten en önemli kurumların başında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü gelmektedir. Bu sebeple araştırmamızda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile birlikte hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım düzeylerini ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini İzmir ili Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerinde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri oluşturmaktadır. İlişkisel tarama yöntemi kullanılan araştırmada, veri toplama aracı olarak Diker Coşkun (2009) tarafından geliştirilen altılı likert tipli“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimi Ölçeği ”ile tarafımızdan hazırlanan beşli likert tipli“Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetlerine Katılım Düzeyi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma yapılırken cinsiyet, kıdem, öğrenim düzeyi gibi değişkenlerin etkileri de incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programına aktarılmıştır. Yapılan çalışmalarda verilerin normal dağılıma sahip olmadığı görülmüştür. Bu sebeple non-parametrik analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Parametrik testlere alternatif olarak Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Spearman's rho ve Kendall's tau testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek, hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım düzeylerinin ise orta seviyede olduğu görülmüştür. Ayrıca, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamakla birlikte, alt boyutlar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimi ölçeğinde bulunan olumsuz maddelerin, hayat boyu öğrenme faaliyetine katılım düzeyleriyle negatif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of lifelong learning has gained more and more importance with the rise in the foreground in recent years. The idea of learning“Learning from birth to death ”is in line with the notion of lifelong learning that learning is not limited to a specific time and place. Religious Culture and Ethics teachers can provide great benefits to their students, the environment and the community as a lifelong learner and a lifelong instructor. One of the most important institutions that carry out lifelong learning activities in our country is the General Directorate of Life Long Learning. For this reason, we aimed to determine the level of involvement of Religious Culture and Ethics teachers' in lifelong learning activities as well as the lifelong learning trends in our research and the relationship between them. The sample of this research consists the Religion Culture and Ethics teachers in primary schools, secondary schools and high schools in the provinces of Izmir, Bayraklı and Karşıyaka. In this study, which used the relational scanning method, two data collection tools were used. Likert type“Lifelong Learning Tendency Scale”developed by Diker Coşkun was used as the first data collection tool. Secondly we used Likert type“Participation Level of Lifelong Learning Activities”prepared by us. While researching, the effects of variables such as gender, seniority, education level were also examined. The data obtained in the research were transferred to the SPSS 15.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program. In these studies, it was seen that the data do not have normal distribution. For this reason, non-parametric analysis methods have been used. Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test, Spearman's rho test and Kendall's tau test were applied as an alternative to parametric tests. As a result of the research, it was seen that Religious Culture and Ethics teachers had a high level of life-long learning tendencies and a moderate level of participation in lifelong learning activities. In addition, there were no significant differences between the lifelong learning attitudes of religious culture and ethics teachers and the level of participation in lifelong learning activities, but there were significant differences between the subscales. The negative items that tend to be lifelong learning are negatively related to the level of participation of Religious Culture and Ethics teachers in lifelong learning activities.