Din görevlilerinin mesleki algıları( İzmir örneği)
Occupational perception of religious official
- Tez No: 460557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Religion, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yaygın Din Eğitimi, Din Görevlisi, Câmi, Education, Common Religious Education, Religious Official, Mosque
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı yaygın din eğitiminin önemli kurumlarından biri olan camilerde görev yapan imam-hatiplerin mesleki algılarını öğrenmektir. Bununla birlikte görevlerindeki eksik yönlerini tespit edip, bunların giderilmesi adına önerilerde bulunmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmamız giriş kısmından sonra toplam üç bölümle birlikte sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, problem başlığı altında yaygın din eğitimi ve yaygın din eğitimi faaliyetleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca araştırmanın konusu, amacı, önemi, evren ve örneklem, sınırlılıklar, hipotezler, yöntem, anketin hazırlanışı, verilerin değerlendirilmesi ve konuyla ilgili yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Birinci bölümde, İzmir'in tarihi ve İzmir'deki yaygın din eğitimi kurumları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, uygulanan anket verilerine göre imam-hatiplerin demografik özellikleri, meslekteki yeterlilik durumları, görevleriyle ilgili değerlendirmeleri ile ilgili bulgular ve yorumlar yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise cami içi din eğitimi faaliyetleri ile ilgili bulgular ve yorumlar yer verilmiştir. Bu çerçevede hutbe ve vaaz konularının seçilmesi ve sunulmasıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Son olarak bulgu ve yorumlardan elde edilen sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to learn the professional perception of imam-preachers, who work in mosques that are the important institutions of common religious education. In addition to this, the aim of the study is to determine deficiencies of their duties and make suggestions for overcoming these deficiencies. In order to achieve this aim, survey technique is used from quantitative research methods. Our study consists of introduction, three parts, conclusion and recommendations. In the introduction, there is information about common religious education and common religious education activities under the title of the problem. In addition, there are the subject of research, aim, importance, population and sample, limitations, hypothesis, method, preparation of survey, evaluation of data and studies related to the subject. In the first part, there is information about the history of Izmir and the common religious education institutions in Izmir. In the second part, there are findings and commentaries about imam-preachers' demographic features, professional competencies, evaluation of their duties according to the survey data. In the third part, there are findings and commentaries about religious education activities in mosques. In this context, there is information about selection and presentation of the subjects of khutbah and preach. Finally, there are conclusions and recommendations according to the results of findings and commentaries.