Çalışma yaşamında güvenceli esneklik
Flexicurity in working life
- Tez No: 460555
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Güvence, Güvenceli Esneklik, İşgücü Piyasası, Flexibility, Security, Flexicurity, Labour Market
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Küreselleşmeyle birlikte çalışma hayatında esnekliğe olan ihtiyaç artmıştır. Günümüzde yalnızca işletmeler değil aynı zamanda işgücünün de esnek çalışma biçimlerine olan ihtiyacı söz konusu olmaktadır. İşletmeler küresel piyasalarda yer almak, talep dalgalanmalarına uyum sağlamak için esnek çalışma biçimlerini isterken, işgücü ise iş ve özel yaşam arasındaki dengeyi kurma açısından esnek olarak çalışmak istemektedir. Günümüzde meydana gelen esnek çalışma biçimlerinin İş Hukukunun işçiyi koruma ilkesi göz ardı edilmeksizin güvence boyutu ile uyum sağlanması gerekmektedir. Bu noktada güvenceli esneklik güvence ve esneklik arasındaki dengeyi sağlama açısından önemlidir. Ülkemizdeki yasal mevzuatta bu yönde düzenlemeler yapılmaktadır. Çalışmada ülkemizde Sosyal Güvenlik Hukukunda ve İş Hukukunda güvenceli esnekliğe yönelik olarak yapılan düzenlemeler incelenecektir. Güvenceli esnekliğe yönelik olarak yapılan düzenlemelerin İş Kanununda ve Sosyal Güvenlik Kanununda eş zamanlı olarak yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
With Globalisation, the need of flexibility in the working life has increased. Nowadays, Not only business but also workers have need for flexible working style. Business want to flexible working style to take part in global market and adapting to demand fluctuations, while workers want in terms of establishing a balance between work and private life. Nowadays, flexible form of work need to align with the dimension of security without worker protection principle is ignored in the Labor Code. At this point, Flexicurity is important to balance flexibility and security. The legislation in force has regulated in this direction. In this study, regulation of flexicurity in the Labor Code and Social Security Code will be examined. It is important to make regulation simultaneously in the Labor Code and Social Security Code.