Türkiye'de kadın işgücü istihdamının analizi: Trabzon ili üzerine bir uygulama
The analysis of women's labour force employment in Turkey: The study on Trabzon city
  1. Tez No: 460609
  2. Yazar: ÖZGE KONAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL MUTLU ÇAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sektörel Dağılım, Kadın İşgücü, Alan Araştırması, Trabzon, Sectoral Distribution, Women's Labour Force, Field Study, Trabzon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışan kadınların çalışma ve ev yaşamındaki durumunu araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada, toplumların sosyo-ekonomik yapısı ile çalışan kadının toplumdaki statüsü arasındaki ilişki incelenmiştir. Birinci bölümde, istihdam ve işgücü ile ilgili kavramsal tanımlamalar yapılmıştır. Değişen ekonomik, sosyal ve kültürel olaylara bağlı olarak çalışan kadının toplumlardaki yerleri incelenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TUİK) elde edilen istatistiki veriler ile Türkiye'de çalışan kadının işgücü piyasasındaki konumu araştırılmıştır. Kadınların eğitim seviyeleri, sektörel dağılımdaki yerleri, hukuksal olarak çalışan kadına tanınan haklar gibi bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, örnek alan olarak seçilen Trabzon il merkezi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Yapılan alan çalışması ile çalışan kadınların profili tespit edilmiş, çalışma hayatları ile ilgili fikirlerine değinilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışan kadınların toplum içindeki yerleri eskiye nazaran daha iyi olsa da, geleneksel olarak üstlendikleri rollerden dolayı ev işleri, çocuk bakımı gibi işleri de yapmak zorunda kaldıkları görülmüştür. Çalışma hayatında çalışan kadınların maruz kaldığı ayrımcılıkların ortadan kalkması için; eşit işe eşit ücret uygulamasının daha etkin bir şekilde uygulanması ve cam tavan kavramının ortadan kalkması gerektiği önerilmiştir. Kadın istihdamının artmasının toplumların gelişmişlik düzeylerini ve yaşam kalitelerini de olumlu olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study on the analysis of working women's status in their work and domestic lives, the relationship between the working women's status in the society and the social economic structure of the socities has been analyzed. Ih the first part, the conceptual definitions related with the employement and labour force have been seen. He working women's status in the society has been researched in association with the changing economical, social and cultural events. Ih the second part, the working women's position in labour force market in Turkey has been searched with the help of the statistical data obtained from Turkish Statistical Institute (TSI). Some informations like women's educational levels, their status in sectoral distribution, given rights to the working women juridically have been given. Ih the third part, general informations about Trabzon City Center chosen as a sample field have been given. He working women's profiles have been determined by the study done and their ideas about their work lives have been mentioned. As a result of the study, it has been seen that the working women are supposed to fulfil some duties such as chores and child care because of having a role traditionally although their status is better than the past in society. Ih order to prevent discrimination which the working women expose in the work life, it has been supposed that the equal pay for equal work should be applied much more effectively and the glass ceiling concept should be disappeared.