Kadın istihdamının ekonomik büyüme üzerine etkileri: Türkiye-OECD ülkeleri 1995-2018 dönemleri karşılaştırması
Effects of women's employment on economic growth: Turkey-OECD countries 1995-2018 periods comparison
- Tez No: 699569
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ERÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kadın İstihdamı, Kadın İşsizliği, Kadın İşgücüne Katılımı, Panel Veri Analizi, Economic Growth, Women Employment, Women Unemployment, Female Labor Force Participation, Panel Data Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda kadın istihdamı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmektedir. Bir ülkenin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi gerçekleştirmesi için işgücü piyasasını daima ayakta tutması gerekmektedir. İşgücü piyasasını ayakta tutmanın önemli yollarından biri de kadınlardır. Bu yüzden kadın istihdamının detaylarıyla incelenmesi gerekmektedir. Çalışmada kadın istihdamını etkileyen faktörler, kadınların işgücü piyasasına katılmalarında karşılarına çıkan engeller ve kadın istihdam oranını yükseltmek için yapılan önerilerden söz edilecektir. Çalışmanın ilk bölümünde ekonomik büyüme kavramı, büyüme teorileri, işsiz-lik kavramı ve türleri, istihdam kavramı ve istihdamı etkileyen faktörlerden bahsedilmektedir. İkinci bölümde OECD, TÜİK ve ILO' dan elde edilen veriler ile Türkiye ve OECD ülkelerinde ekonomik büyüme ve kadın istihdamı arasındaki ilişki grafiklerle anlatılmıştır. Son bölümde ise ilk iki bölümde anlatılanlardan yola çıkarak bir ekonometrik analiz yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. 1995-2018 dönemi yıllık seriler kullanılarak, bağımlı değişkenimiz olan ekonomik büyüme yani GSYİH, bağımsız değişkenlerimiz ise kadın istihdamı, kadın işsizliği, kadın işgücüne katılımı, yaş ve eğitim değişkenleri ele alınmıştır. Değişkenlerin durağanlık seviyelerini ölçmek için yatay kesit bağımlılık testi ve homojenlik testi uygulanmış ve çalışmada yatay kesit bağımlılığı olduğu için ikinci nesil eşbütünleşme testi ile analize devam edilmiştir. Panel veri analizi sonucunda ekonomik büyüme ile kadın istihdamı, işsizliği ve işgücüne katılımı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. Modelde kullanılan değişkenler tek tek incelenmiştir. Hipotezler sonucunda kadın işsizliği, kadın istihdamı, kadın yaşı ve kadın işgücüne katılımı ile GSYİH arasında negatif yönlü ilişki, kadın eğitimi ile GSYİH arasın-da pozitif yönlü ilişki olduğu görülmüştür. Kadın istihdamı ve işgücüne katılımı ile GSYİH arasında eşbütünleşme ilişkisinin var olduğu, kadın işsizliği ve GSYİH ile arasında eşbütünleşme ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between women's employment and economic growth. In order for a country to achieve sustainable economic growth, its must always sustain its labor market. One of the important ways to keep the labor market afloat is women. Therefore, it is necessary to examine the details of womens employment. Here, the factors affecting women' employment, the barries they face in women's participation in the labor market, and the recomendations are mentioned. In the first part of the study, the concept of economic growth, growht teories the concept types of unemployment, the concept of employment and factors affecting employment are mentioned. In the second part, the relationship between economic growth and women's employment in Turkey and OECD countries with data obtained from OECD, TUIK and ILO is graphically explained. In the last chapter, an econometric analysis was performed based on the first two chapters and the results obtained were interpreted. Using the annual series fort he period 1995-2018, we are dependent on economic growth so GDP, our independent variables are women's Employment, women's Unemployment, female workforce participation, age and education variables. Horizontal cross-section dependency test and homogeneity test were aplied to measure the statis levels of the variables, and since the study had horizontal section dependency for analysis continued with second generaiton cordination test. As a result of panel data analysis, there is a positive and meaningful relationship between economic growth and women's employment, unemployment and labor force participation. The variables used in the model were examined individually. Hypotheses female unemployment as a result of women's employment, women's age and a negative correlation between female labor force participation and GDP found a positive correlation between women's education. There is a coordination relationship between women's employment and participation on the workforce and GDP. It has been concluded that there is a no coordination relationship between female unemployment and GDP.