Alternatif turizm için sürdürülebilir dengeli skor kartın permakültür ekolojik köy ve çiftliklerinde uygulanması: Pastoral Vadi örneği
Sustainable balanced scorecard for permaculture ecological villages and farms in alternative tourism
  1. Tez No: 460615
  2. Yazar: FEVZİYE GURLAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY İLHAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Permakültür, Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Dengeli Skor Kart, Sürdürülebilir Odaklı Temel Strateji, Permaculture, Sustainable Development, Sustainable Balanced Scorecard, Sustainable Oriental Base Strategy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Son yıllarda gelecek nesillerin de ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sürdürülebilirliğe ve sürdürülebilir kalkınmaya verilen önem artmaktadır. Bu nedenle her sektörde ve alanda sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma için hedefler belirlenmekte ve bu hedefler için stratejiler geliştirilmektedir. Turizm sektöründe ise kitle turizmin yıkıcı, zarar verici ve kültürel erozyona sebep olan etkilerini önlemek için alternatif turizm çeşitlerinden sürdürülebilir yaşam alanları tasarlayan permakültüre yönlenilmektedir. Fakat hem ilgili yazında hem de permakültürün uygulamasında faaliyet gösteren işletmelerde sürdürülebilirlik için geliştirilen hedeflerin ve amaçların nasıl bir performans değerlendirme sistemi ile değerlendirileceği konusunda bir raporlama sistemi bulunmamaktadır. Bu yüzden bu çalışmanın amacı; Sürdürülebilir Dengeli Skor Kartı (SDSK) bir planlama aracı olarak ele almak, permakültür etik kuralları ve ilkeleri ile bütünleştirmek, sürdürülebilirliğin ekonomik, sosyal ve çevresel hedefler boyutları arasındaki nedensellikleri nasıl ortaya çıkarabileceğini açıklayan bir referans çerçevesi sunmaktır. Bu araştırma, alternatif turizm için SDSK'nın permakültür etik kuralları ve ilkeleri ile birleştirilerek nasıl bir sürdürülebilir raporlama oluşturulabilir sorusuna cevap aramaktadır. Bu araştırma için nitel araştırma yöntemi, durum (örnek olay) analizi seçilmiştir. Durum analizi, Fethiye ilinde alternatif turizm kapsamında ekolojik yaşam çiftliği olarak 2000 yılında kurulan sürdürülebilir yaşam alanı oluşturmayı amaçlayan“Pastoral Vadi”işletmesinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda bir işletme her ne kadar ekonomik, ekolojik ve toplumsal boyutlarla ilgili bir çalışma içerisinde bulunsa da SDSK gibi bir performans değerlendirme aracı kullanılmadığı için işletmelerin misafir ve diğer paydaşlara amaçlarını net bir şekilde ifade edemediği ve performanslarını değerlendirmede özellikle ekolojik boyutta kısıtlamaların olduğu gözlemlenmiştir. SDSK ve permakültürün kendi sürdürülebilirlik stratejisi birleştirilerek bu sorunun çözümlenmiş olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the terms“sustainability”and“sustainable development”have been discussed at great length in order to meet the needs of future generations. Therefore, goals for sustainability and sustainable development are specified in all sectors and fields, and strategies are developed to achieve these goals. However, in tourism, permaculture, which plans living spaces and is one of the alternative tourism types, is preferred in preventing the destructive, damaging and cultural erosion mass tourism causes. Furthermore, there is no extensive reporting system in the literature or in enterprises that are active in the field of permaculture regarding what sort of a performance assessment system to use in evaluating goals and purposes developed for sustainability. Therefore, the aim of this study is to approach Sustainable Balanced Scorecard (SBS) as a planning tool and to offer a frame of reference that can explain how it can reveal causalities between the economic, social and environmental targets and dimensions by integrating permacultural ethical rules and principles. The research seeks to answer the question of how to prepare a sustainable reporting by integrating SBS with permacultural ethical rules and principles for alternative tourism. The qualitative research method of this study was case analysis. The case study was conducted in the ecological living farm“Pastoral Vadi”located in Fethiye, Turkey founded in 2000 with the aim of creating living spaces with healthy nutrition and agricultural elements within the context of alternative tourism. Consequently, it has been observed that regardless of the economic, ecological or social works an enterprise is involved in, the enterprise could not express their purposes in the correct way to their guests or shareholders and were limited in performance assessment especially in the ecological sense as they were not using a performance assessment tool such as SBS. Integrating SBS into the sustainability strategy of permaculture would solve this problem.