Interest-free banking: Challenges, opportunities and prospects in Somalia
Faizsiz bankacılık: Somali'deki işletme zorlukları, fırsatlar ve beklentiler
  1. Tez No: 460619
  2. Yazar: ABAS MOHAMED HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Faizsiz Bankacılık, Kâr ve Zarar Paylaşımı, Somali, Islamic Finance, Interest-free Banking, Profit-and-Loss Sharing, Somalia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Finansı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Somali'nin Mogadişu şehrinde faizsiz bankacılık hakkındaki beklentiler, fırsatlar ve İşletme zorlukları belirli kaynaklarla Deneysel olarak analiz etmektir. Çalışmada görsel inceleme tasarımı kullanılmış olup ve çalışım örnekleme Somali Mikrofinans çalışanları, ticari banka çalışanları, kamu çalışanlar, girişimciler ve diğerlerinden oluşmaktadır. Birincil veriler bir anket yardımı ile tabakalı örnekleme ve Basit rasgele örnekleme tekniği kullanılarak toplanmış ve Birincil veriler toplanırkan 185 anket üzerinden 165'i Çalışmada kullanılmıştır. Toplanan veriler önce istatistiksel olarak kodlanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş daha sonra sonuçlar frekans tablolarda ve şekillerde sunulmuştur. Veriler daha sonra, ortalama ve yüzdeler gibi açıklayıcı istatistikler bakımından analiz edilmiştir. Çalışma, bir taraftan işgücü, mevzuat, yasal çerçeve, sermaye ihtiyaçı gibi faktörler üzerinden faizsiz bankacılıkla ilgili farkındalık ve genel anlayışı sağlamali üzerine diğer taraftan ekonomik büyüme, yatırımcı ilgili ve yatırımların teşvik edilmesi gibi faizsiz bankaların gelecek potansiyeli üzerine odaklanır. Çalışma, bankalar için ilave kaynak, ilave yatırım fırsatları, banka müşterisi olmayanların finansal hizmetlere erişimi ve ilave istihdam olanakları aracılığı ile faizsiz bankacılığın ekonomide bir büyüme sağlayacığı şeklinde bir değerlendirme ortaya koyar. Bu hedefe sormada bir taraftan toplumda farkındalık yaratmalı, faizsiz bankacılık konusunda ilgili Personeli eğitiminli ve işlevsel pazarlama teknilkerini kullanmalı, diğer taraftan hukümet organları aracılığı ile Sharia ile uyumla bir şekilde yasal çerçeveyi oluşturmak gerekir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to empirically analyze the prospects, opportunities and operational challenges of Interest-free Banking in Somalia with particular reference to the Interest-free Banking in Mogadishu city. This study employed descriptive survey design. The population of this research consisted of Somali Microfinance (SMFI) employees, commercial banks employees, government employees, entrepreneurs and others. The primary data was collected with the help of a structured questionnaire by using Stratified sampling and simple random sampling technique from a sample size was 185 and 165 were properly filled and returned. The collected data was first coded statistically and then analyzed using the Statistical Package for Social Scientists (SPSS) and results were presented in frequency tables and figures. The data was then analyzed in terms of descriptive statistics like means and percentages. The study focuses on awareness and general understanding about interest-free banking, manpower, regulatory and legal framework, capital requirements as some of the challenges while economic growth, attraction of investors, and fostering investment are the likely prospects of the banks. The study concludes that Interest-free banking service will bring additional capacity in the economy in connection with additional resources for banks, investment opportunities, reaching unbanked markets and employment opportunities in the country through creating awareness for public acceptance and training of staffs, employ good marketing techniques, governing body need to establish clear set of legal framework, and compliance with sharia issues should be adhered.