Modern maliyet muhasebesinde bulanık mantık yaklaşımı: Bir hastane uygulaması
Fuzzy logic approach to modern cost accounting: A hospital application
- Tez No: 460638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN BARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: FTM, Maliyet ve Kâr Tahminlemesi, Bulanık Mantık Kuramı, ABC, Cost and Profit Prediction, Fuzzy Logic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Global rekabet ortamında işletmelerin başarılı olabilmesi ve faaliyetlerini sürdürmesi etkin bir maliyet planlaması ve kontrolüne bağlıdır. İşletmeler için asıl amaç kâr oldu-ğunda üretilen mal ve hizmetlerin doğru ve güvenilir maliyetlendirmesi önemlilik arz etmektedir. Üretilen mal ve hizmetler için katlanılan bazı maliyetleri önceden kestirmek güç ol-makla beraber işletmeler bu belirsiz şartlarda karar vermek zorunda kalmaktadır. Re-kabet ortamında işletmeler varlıklarını sürdürmek için doğru ve güvenilir maliyet tah-minlemesine ihtiyaç duymaktadır. Çalışmamızda işletmelerin değişken yapıya sahip maliyet kalemleri belirsizlik şartla-rında bilgisayar destekli programlar yardımı (bulanık mantık) ile yaklaşık olarak tah-min edilmiş doğru ve güvenilir maliyetlendirme sistemi olan FTM yöntemi kullanıla-rak yapılan hizmetlerin maliyetleri tahmini olarak hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca yi-ne belirsizlik şartlarında işletmelerin kârlık analizleri için bulanık mantığa dayalı bir kuram geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To be successful in business and to continue its activities in a global competitive envi-ronment, it depends on an efficient cost planning and control. When profit is the main objective, an accurate and reliable costing of goods and services produced is at most significant. It is difficult to predict costs incurred on products and service for businesses that are forced to decide in these uncertain conditions. Businesses require accurate and reliable cost estimation in order to maintain their existence in a competitive environment. In our study, businesses that have a variant structure with uncertain item costs, cost of service estimations were calculated by using the accurate and reliable FTM method with the aid of a computer program (Fuzzy Logic). The study also and again developed a theory based on fuzzy logic to analyze the profitability of the business in terms of uncer-tainty.