Evcil hayvan sahibi bireylerde bağlanma ve mizaç karakter incelemesi
Attachment styles of the pet owners and their temperemant analysis
  1. Tez No: 460703
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evcil Hayvan, Bağlanma, Mizaç, Yalnızlık, Pet, Attachment, Temperament and Loneliness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan yaşayan bir canlı olarak bağlanmaya ihtiyaç duyar. Bu fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halini sürdürebilmek için gereklidir. Bu bağlanma objelere ve canlı varlıklara bağlanma şeklinde kendisini göstermektedir. Yalnızlaştığımızı düşündüğümüz dünya da evcil havyan sahibi olmak insanların başvurduğu bağlanma olarak kendisini göstermektedir. Değişen dünya düzenleriyle birlikte hayvanlar geçmiş zamanlarda korunma, beslenme ve taşıma amaçlı kullanılırken günümüzde ise insanların yaşamlarında“evin bir ferdi olmak”,“dost-arkadaş olmak ”olarak yerini değiştirmiştir. Aynı zamanda hayvanlar statü belirtisi gösteren olarak hayatımızda önemli bir yere sahip olmuşlardır. Evcil hayvanların hayatımızdaki yeri gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla hayvanlara bağlanma incelenmesi gereken bir durum olmuştur. Canlılara duyulan saygı ve hayvan hakları bu tutumlarla birlikte artış göstermiştir. Bu durum aynı zamanda bireylerin yalnızlık dereceleri üzerinde de anlamlı bir ilişkinin var olduğunu belirtmektedir. Çalışma Gaziantep ilinde randomize yöntemle seçilmiş olan 112 evcil hayvan sahibi bireye ulaşılarak tamamlanmıştır. Katılımcılara araştırmaya katılmayı kabul ettiklerine dair araştırma hakkında ayrıntılı bilgi içeren aydınlatılmış onam formu okutularak imzalatılmıştır. Araştırmaya 48 erkek, 64 kadın katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcılardan %87,4'ü şuan evcil hayvana sahiptir. Evcil hayvan sahibi olanların %51,6'sı (n:47), kedi, %40,7'si (n:37) köpek, %7,7'si diğer hayvanları beslemektedir. Araştırmacılara, literatüre uygun olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosydemografik Bilgi Formu, Temps-A (Mizaç-Karaketer Envanteri) , Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği ve Ucla Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. SPSS 23 programı kullanılarak verilerin analizleri yapılmıştır. İncelemenin sonucunda detaylı olarak ilişki ve karşılaştırma analizleri yapılmıştır. Sosyodemografik verilerin hayvan sahibi olma üzerine belirli bir etkisi saptanmamıştır. Ancak belli mizaç özelliklerinin hayvan sahibi olmak üzerine istatistiksel anlamlılık düzeyine varmayan bir etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Human need attachment as an living organism. It is essential for physical, emotional and social well being. It represent itself as attachment to non living objects and living organisms. Indıviduals are getting more lonely and for that reason they own pets. In prior years animal used for protection,food and transportation. It was a high status to be a pet owner before, nowadays having a pet is like a family member and have a meaning of friendship. Pets take place in our lives in an incresing manner. This attitude increases animal rights and respect to animals. In this study, we have reached 112 individual pet owner in Gaziantep who are selected randomly. The participants agreed to be a part of the study and they signed the inforned consent form which includes the details of our research. 48 male, 64 female participants are included to the research. 87,4% of them are pet owners. 51,6% (n;47) pet owners have cats, 47% pet owners have dogs and 7,7% owners have other types of animals. Sociodemographic data form which is prepared by the researcher that is suitable to the literature, Temp-A, Lexington and Ucla Loneliness forms are applied to the attendants. SPSS 23 package programme is used for the statistical analysis of the research. Associations and cross match analysis were done for the statistical analysis of the research. No assaciation is determined between having a pet and sociodemographic features. But ıt is found that there is a link between having a pet and some temperement features which do not have a statistical significance.