Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) hazırlanan öğretmen adaylarının sınav kaygısına bağlı olarak tükenmişlik düzeyi ve psikolojik dayanıklılıkları
Resilience and burnout of the teachers who prepared for KPSS depending test anxiety
- Tez No: 460705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM ZEYNEP METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Tükenmişlik, Psikolojik Dayanaklılık, Test Anxiety, Bornout and Resilience
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) hazırlanan öğretmen adaylarının sınav kaygısına bağlı olarak tükenmişlik düzeyi ve psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesidir. Ayrıca cinsiyet ve yaşın bu değişkenler üzerindeki rolüde incelenmiştir. Tarama modeli olarak tasarlanan bu araştırma mevcut durumu saptamaya yönelik betimsel bir çalışma olup araştırmada anket-survey yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evreni Kocaeli ilinde yaşayan üniversite mezunu öğretmen adaylarıdır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ilinde yaşayan 150 üniversite mezunu öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu kişilere Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Sınav Kaygısı Envanteri ve kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular sonucunda öğretmenlerin sınav kaygısı düzeylerinin orta olduğu, tükenmişlik düzeylerinin düşük olduğu ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin orta olduğu saptanmıştır. Aday öğretmenlerin sınav kaygısı düzeylerinin arttıkça; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ölçeklerinden aldıkları puanlarında artmakta olduğu saptanmıştır. Kadınların erkeklere oranla sosyal yeterlilik ve sosyal kaynaklar düzeylerine oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aday öğretmenlerin cinsiyetlerine göre gruplar arasında duygusal açıdan tükenme, duyarlılığı kaybetme ve tükenmişlik ölçeklerinin puanları açısından anlamlı fark bulunduğu ve erkeklerin kadınlara oranla duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve tükenmişlik düzeylerine oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında detaylı olarak yorumlanmıştır. Sonuçlardan yola çıkılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the burnout level and psychological endurance of the candidates prepared for Public Personnel Selection Examination (KPSS) related to this examination. In addition, gender and age are examined in terms of their role on these variables. This research is a descriptive study to determine the present situation and the survey method is used. The universe of the study is the university graduate teacher candidates who live in the city of Kocaeli. The sample of the research is composed of 150 participants. The Adult Psychological Durability Scale, Maslach Burnout Inventory, Test Awareness Inventory and personal information form were applied to the partipicants. As a result of our findings, it was suggested that the level of test anxiety was low, the level of burnout was low and the level of psychological endurance was moderate. As the anxiety levels of candidate teachers increase; emotional exhaustion and depersonalization scores increase as well. Women were found to have higher levels of social competence and social resources than men. In terms of gender of the candidate teachers, emotional exhaustion, loss of sensitivity and scores of burnout scale were found to be significantly different among the groups and it was found that males had higher levels of emotional exhaustion, desensitization and burnout than females. Obtained findings are interpreted in detail in association with the literature. Some suggestions are made from the results.