Sigara içen üniversite öğrencilerinde duygudurum mizacı ve eşik altı duygudurum belirtilerinin incelenmesi: Kontrollü bir çalışma
Mood disposition of smoker university students and researching subthreshold mood symptoms: A controlled study
  1. Tez No: 460706
  2. Yazar: ELİF KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Duygudurum bozuklukları, duygudurum mizacı, eşik altı duygudurum, Cigarette, Mood Defects, Mood dispositions, sub threshold mood
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sigara içen üniversite öğrencilerinde duygudurum mizacı ve eşik altı duygudurum belirtilerinin incelenmesi bu çalışmanın temel amacını meydana getirmektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için çalışmada literatür taraması ve anket uygulaması yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, sigara içen öğrencilerin duygudurum bozukluklarının sigara içmeyen öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Mizaç boyutları arasında yapılan incelemede sigara içen ve sigara içmeyen bireylerin depresif ortalamaları, hipertimik tutumları ve irratbl tutumlarının eş değer düzeyde oldukları tespit edilmiştir. Siklotimik ve anksiyöz tutumları özelinde ise sigara içmeyen öğrencilerin sigara içen öğrencilerden daha yüksek değere sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamındaki araştırmanın Üsküdar üniversitesinde 18-25 yaş arası öğrencilerden oluşması ve katılımcıların samimi yanıtlar verdiklerinin kabul edilmesi, bu çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Researching the mood disposition of smoker university students and researching their sub threshold mood symptoms is the goal of this study. To reach this goal the literature review and the questionnaire application methodologies have been used. The results showed that the smoker students' mood dispositions are higher than the non smoker ones. The research about the disposition showed that the depression averages, hyperthermia dispositions and irritable dispositions are equal in both groups. The results also showed that the cyclothymiacs and the anxious levels of the non smokers are higher than the others. The result contains the students of Uskudar University who are between the ages of 18-25 and the answers of the attendees' have been accepted as sincere and these are the limitedness of this study.