Çalışan kadınların, benlik kavramı ile depresyon durumunun incelenmesi benlik kavramı ve ideal benlik kavramı arasındaki fark ile depresyon durumunun değişkenler açısından belirlenmesi
Analysis of depression status with the difference between self-concept of working women and ideal self-concept and self-concept in terms of determining variables of depression status
  1. Tez No: 460741
  2. Yazar: HİLAL AKÇAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadın, benlik kavramı, depresyon, Working women, self concept, depression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışan kadınların, benlik kavramı ile depresyon durumunun incelenmesi benlik kavramı ve ideal benlik kavramı arasındaki fark ile depresyon durumunun değişkenler açısından belirlenmesi Bu araştırmanın temel amacı çalışan kadınların, benlik kavramı ile depresyon durumunun incelenmesi benlik kavramı ve ideal benlik kavramı arasındaki fark ile depresyon durumunun değişkenler açısından belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle çalışan kadınların depresyon durumunun araştırılması yapılacak olup, benlik kavramı ve ideal benlik kavramlarının depresyon durumu ile ilişkisi araştırılacaktır. Araştırma örneklemini İstanbul'da yaşayan, çalışan toplam 98 kadından oluşmaktadır. Araştırmada Beck Depresyon Ölçeği, Profesyonel Benlik Kavramı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmanın analizinde“t”testi ile ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında“ANOVA”testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda kadının yaşı, ekonomik durumu, ev içinde sorumluluk paylaşımı, çalışma sebebi değişkenlerinin katılımcıların hem depresyon hem de ruhsal belirti sonuçlarında anlamlı bir etkinliğinin bulunduğu, cinsiyet, çocukluğunun geçtiği ve şu an ki yaşadığı yer, evde birlikte yaşadığı kişi, evli ise evlilik yaşı gibi faktörlerin anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı, eğitim düzeyi, evliyse eşi ile geçirdiği kaliteli zaman, çocuk sayısı değişkenlerinin depresyon üzerinde anlamlı bir farklılığa sahipken, ruhsal belirti üzerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Analysis of depression status with the difference between self-concept of working women and ideal self-concept and self-concept in terms of determining variables of depression status The main purpose of this study is the investigation of the depression status with the difference between self-concept of working women and ideal self-concept and self-concept in terms of determining variables of depression status in workingwomen. In accordance with this purpose, primarily the analysis of the depression status of the working women will be performed, the relationship of the self-concept and ideal self-concept with the depression status will be investigated. The sample of the research consists of totally 98 working women living in İstanbul. In the research, the Beck Depression Scale, Professional Self-Concept Scale and personal information form which is prepared by the researcher were used. In the analysis of the data“t”test is applied and in the comparison of more than two groups“ANOVA”test is applied.