Üniversite ya da yüksek okul (2 yıllık) mezunu çalışan evli kadınların depresyon durumunun belirlenmesi
University or college (2 years) graduate employees to determine the status of married women depression
- Tez No: 460742
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Aile, Depresyon, Eğitim, Woman, Work, Depression, Family, Education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite veya meslek yüksek okulu eğitimi almış ve çalışan evli kadınlarda depresyon durumunun incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda depresyon ve ilişkili faktörleri ile üniversite veya meslek yüksek okulu eğitimi almış ve çalışan evli kadınlarda depresyon durumunu etkileyen faktörlerin ve bu faktörlerin birbiri ile ilişkisinin araştırılması planlanmıştır. Araştırma örneklemi İstanbul'da yaşayan, çalışan toplam 92 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada Beck Depresyon Ölçeği, SCL 90R tarama testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik form kullanılmıştır. Verilerin analizinde;“t”testi ile ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında“ANOVA”testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda yaş, evlilik yılı, gelir düzeyi, eşi ile tanışma şekli, ev içi sorumluluk paylaşımı, çalışma sebebi değişkenlerinin katılımcıların hem depresyon hem de ruhsal belirti sonuçlarında anlamlı bir etkinliğinin bulunduğu, evlilik yaşı, yaşanılan yer, evde yaşanılan kişi, çocukluğun geçirildiği yer faktörünün anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı, eğitim düzeyi, eş ile yapılan aktivite sayısı, çocuk durumu değişkeni depresyon üzerinde anlamlı bir farklılığa sahipken, ruhsal belirti üzerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is the investigation of the case of depression in working married women who have received university or vocational school degree. In accordance with this purpose, it is planned to be investigated the depression and its related factors with the factors affecting the case of depression in working married women who have received university or vocational school degree and the relationship of those factors with each others. The sample of the research consists of totally 92 working participants. In the research, the Beck Depression Scale, SCL 90R screening test and personal information form which is prepared by the researchers were used. In the analysis of the data“t”test is applied and in the comparison of more than two groups“ANOVA”test is applied. As a result of the study, it is seen that age, years of marriage, income level, the way of the spouses'meetings, sharing of domestic responsibilities, reason of working variables have significant efficiencies in both depression and psychiatric symptoms results of the participants, it is seen that sex, marriage age, living place, the person living at home together, the place where the childhood spent factor have no significant differences. While the educational level, the number of activities done by the spouse, child status variable have a significant difference on depression, it is seen that there is no significant difference on psychiatric symptoms.