Evlilik uyumu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relationship between marital adjustment and life quality
- Tez No: 460757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, yaşam doyumu, sosyodemografik özellikler, Marital adjustment, life quality, sociodemographic variables
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, erişkin kadın ve erkeklerin evlilik uyumu ve yaşam doyumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada erişkin kadın ve erkeklerden oluşan 100 kişilik örneklemin araştırmacı tarafından araştırma değişkenleri ölçmek amacıyla belirlenmiş anketler uygulanmıştır. Çalışmada araştırma değişkenleri olan yaşam doyumu ve evlilik uyumu arasındaki ilişki ile birlikte kişisel ve demografik değişkenlerin araştırma değişkenleri ile ilişkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'deki evli bireylerin yaşam doyumu ve evlilik uyumu hakkında bilgi edinmek istenmiştir. Araştırmaya 77 kadın ve 23 erkek katılmıştır. Katılımcılar İstanbul'da yaşamaktadır. Araştırma değişkenlerini ölçmek amacıyla sayısal verilerinden yararlanılmak üzere Locke ve Wallace Evlilik Uyumu Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Sosyodemografik Bilgi Formu katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre evlilik uyumu ve yaşam doyumu kişisel değişkenler ile farklı düzeylerde ve anlamlı ilişkili olarak tespit edilmiştir. Evlilik uyumunun iki alt boyutu olan Anlaşma ve Tarz alt boyutlarının katılımcıların cinsiyet, yaş, çocuk sayısı, gelir düzeyi, eğitim, çalışma durumu, eşin yaşı, evlilik yılı, evlilik türü ve eşin çalışma düzeyi değişkenleri ile anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşam doyumu ise katılımcıların nasıl evlendiği, çalışma durumu ve evlilik uyum düzeyi ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, yaşam doyumu ve evlilik uyum değişkeninin alt boyutları olan anlaşma ve tarz boyutlarının pozitif ve anlamlı ilişkisi olduğu görülmüştür. Araştırmanın bulguları evli bireylerin uyumu ve yaşam kalitesi ile ilişkili olabilecek faktörleri incelemek ve kendi aralarındaki etkileşimin düzeyini saptamak anlamında önemlidir. Bulguların erişkin bireylerin iyilik hali ve kişilerarası yakın ilişkilere dair bilgi sağlaması anlamında ilerleyen dönemlerde yapılacak diğer çalışmalara katkıda bulunabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the degree of relationship between marital adjustment and life quality among adult male and females. Additionally, research variables which researcher conducted quantitative methods also included comparison of sociodemographic variables with marital adjustment and life quality. The study was conducted with 100 participants including 77 females and 23 males. Participants also live in İstanbul. Based on the methods of the study, participants were applied self-report measures for examining the relationship with each other. Research instruments for the study are Locke and Wallace Marital Adjustment Questionnaire, Life Quality Scale, and Sociodemographic Information Form. Data were analyzed by using nonparametric statistical methods in this study. Based on the results of the study, marital adjustment was found as associated with gender, age, spouse's age, income level, occupation, education, years of marriage, and number of children. Additionally, life quality was also found as related to how they met with each other, occupation, and level of marital adjustment. The relationship between life quality and marital adjustment was also found as positive and significant. Two subtests of marital adjustment were found as positively and significantly correlated with life quality. This study is important due to reflecting Turkish adults' status regarding their marriage quality and life quality by considering various individual factors. It is also critical that triggering factors related to marriage and life quality is beneficial for finding out better methods for increasing individuals' well-being and life quality. The results of the study are viewed as contributive for further research about related topic.