Evli bireylerin çocukluk çağı travmaları ile evlilik uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marriage and maritality in childhood trauma
  1. Tez No: 526688
  2. Yazar: FİLİZ GÜLGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN SAİD TORTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Evlilik, Çocukluk Çağı Travma, Uyum, Trauma, Marriage, Childhood Trauma, Compliance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmaları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi incelemek ve çocukluk çağı travmatik yaşam olaylarının evlilik uyumu ve yaşam kalitesi üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmaya 2017-2018 yıllarında Eylül-Nisan aylarında İstanbul ilinin Anadolu yakasında farklı ilçelerinde rastgele seçilmiş 97 kadın, 68 erkek toplamda 165 evli birey katılmıştır. Katılımcılar araştırmaya, gönülülük esasına göre, çalışma hakkında bilgilendirilip, kabul ettikleri takdirde katılmıştır. Verilerin toplanmasında, Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu (BGOF), Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları (ÇÇTÖ), Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analiz işlemleri Statistical Package for Social Siences (SPSS) 22.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Araştırmada örneklem sayısı 50'nin üzerinden olduğundan, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları (ÇÇTÖ), Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ) edilen puanların normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla tek örneklem Kolmogorov – Smirnov testi yapılmıştır ve ölçeklerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi testi ve ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında ANOVA testi kullanılmıştır. ANOVA testinde anlamlı çıkan bulgular arasında farkı belirleyebilmek için Mann Whitney U testi yapılmıştır. Katılımcıların Evlilik Uyum ve Çocukluk Çağı Travma Ölçeği ve Ölçeklerin Alt Boyut Puanlarının Evlilik Türüne (Görücü Usülü, Flört) Göre T-Testi Sonuçlarına cinsiyet değişkenine göre anlamlı ilişki olmadığı, uyum ölçeği puanı ortalamalarının evlilik uyum ve çocukluk çağı travma ölçeği ve ölçeklerin alt boyut puanlarının çocuk olma durumuna göre grup ortalamaları cinsiyete göre istatistiksel açıdan ise anlamlı bulunmuştur. Buna göre çocuğu olmayan ailelede travma daha fazladır, ancak çocuğu olan ailelede duygusal ihmal daha fazladır. Öte yandan, katılımcıların Uyum Ölçeği ve Travma Ölçeği Puanlarının Eğitim Düzeylerine lise mezunlarının uyum ölçeği puanları en yüksek ilkokul mezunlarının ise travma ölçeği puanları en yüksektir. Gelir Düzeylerine ise kötü ekonomik düzeye sahip aileler uyum ölçeği puanı en yüksek ancak kötü ekonomik düzeye sahip aileler travma ölçeği puanı en yüksektir. Katılımcıların çocukluk çağı travma ölçeği puanları arttıkça evlilik uyumu azaldığı söylenebilir. Determinasyon katsayısı dikkate alındığında, evlilik uyumundaki toplam varyansın (değişkenliğin) %12'sinin çocukluk çağı travmalardan kaynaklandığı söylenebilir. Araştırma sonucuna göre evli çiftlerin evlilik anlaşmaları ile ilişki tarzı ölçeği puanları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between childhood traumatic life events and marital adjustment and to investigate whether the effects of childhood traumatic life events are on marital adjustment and quality of life. In March-June 2018, 165 married individuals were randomly selected from 97 women and 68 men. Participants participated in the research, voluntarily on the merits, if they were informed about the work and accepted. The statistical analysis of the data obtained in the study was done using the Statistical Package for Social Societies (SPSS) 22.0 program, in order to collect the data, BGOF, Sociodemographic Data Form, Childhood Mental Trauma, Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used in the evaluation of the data.To determine whether the scores of Childhood Mental Trauma (PCS) and Marriage Compliance Scale (EUS) were normal distribution, Kolmogorov-Smirnov test was performed and it was found that the scales were normal distribution.The difference between the two groups in the comparison of the qualitative data was t-test and in the case of more than two groups, ANOVA test was used in comparison.Mann Whitney U test was performed to determine the difference between the significant findings in the ANOVA test. Emotional neglect is more in the family of the child. On the other hand, trainees scores of the participants with the highest scores of compliance scores of the high school graduates were the highest in the Education Scale of Compliance Scale for Attendees and Trauma Scale scores. Trauma scale scores of the primary school graduates were the highest. The scores of the parents with the worst economic level were highest, the highest. It can be said that marital adjustment decreased as the scores of participants' childhood trauma scale increased. Taking the coefficient of determination into account, it can be said that 12% of the total variance (variability) in marriage adjustment is due to childhood trauma. According to the results of the survey, it was found that married couples had a moderate, positive and meaningful relationship between marital agreements and relationship style scale scores.