Değerler sisteminin (dini başa çıkma, affedicilik ve emmons şükür ölçekleri açısından) anksiyete duyarlılığı üzerindeki yordayıcı etkisi: Metakognisyonların aracı rolü
The predictive effects of value system (in terms of religious coping, trait forgivingness and gratitude questionnaire scales) on anxiety sensitivity: The mediating role of metacognitions
- Tez No: 460756
- Danışmanlar: PROF. DR. K. NEVZAT TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: değerler, affedicilik, şükredicilik, dini başa çıkma, metakognisyon, üst biliş, anksiyete duyarlılığı, values, forgiveness, gratitude, religious coping, metacognition, anxiety sensitivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, 'değerler'in (affedicilik, şükredicilik, dini başa çıkma) 'anksiyete duyarlılığı' üzerindeki yordayıcı etkisinde 'üst bilişlerin' aracı rolünün araştırılmasıdır. Çalışmaya 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenim gören 789 öğrenci gönüllülük esasına göre katılmıştır. Katılımcılar araştırmanın amaçları konusunda bilgilendirilmişlerdir. Değerlendirmeler araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, Dini Başa Çıkma, Affedicilik, Emmons Şükür, Üst Biliş Ölçekleri ve Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 aracılığıyla yapılmıştır. Çalışma verilerinin analizinde SPSS for Windows 24.0 ve Lisrel 8.80 programlarından yararlanılmıştır. Ölçeklerin faktör yapısına uygunluğunu test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Değerlerin (affedicilik, şüküredicilik ve dini başa çıkma) anksiyete duyarlılığı üzerine etkisinin üst biliş değişkeni aracılığıyla sağlanıp sağlanmadığını test etmek için yapısal eşitlik modelli kurularak aracılık testi yapılmıştır. Oluşturulan yapılsal modele göre affedicilik, şüküredicilik ve dini başa çıkma ölçeklerinin üst biliş ile ilişkileri sırasıyla -0,23; -0,27 ve 0,42'dir. Üst biliş ile anksiyete duyarlılığı arasındaki ilişki 0,70'dir. Bu ilişkiler 0,05 düzeyinde anlamlıdır. Model uyum indekslerinden RMSEA, CFI ve IFI kurulan model ile verinin kabul edilebilir uyum gösterdiğini belirtmektedir. Böylelikle, üstbiliş değişkeninin affedicilik, şükür ve dini başa çıkma değerler sisteminin anksiyete duyarlılığı üzerindeki etkisine tümden aracılık ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research mediator role of 'metacognitions' in the predictor effect of 'values' (forgiveness, gratitude, religious coping) on 'anxiety sensitivity'. 789 voluntary students studying at Uskudar University in 2015-2016 participated in the study. Participants were informed about the study's aim. The researcher made evaluations through Demographical Information Form, Religious Coping, Forgiveness, Emmons Gratitude, and Metacognition Scales and Anxiety Sensitivity Index-3. In the analysis of data, SPSS for Windows 24.0 and Lisrel 8.80 software were used. Confirmatory factor analysis was made to test scales' propriety with factor structure. To determine whether the values (forgiveness, gratitude, religious coping) effect on anxiety sensitivity is ensured through metacognition variable, structural equation model was formed; mediation test was made. According to constructed structural model, the relations of forgiveness, gratitude, religious coping scales with metacognition are respectively -0.23; -0.27, 0.42. The relation between metacognition and anxiety sensitivity is 0.70. These relations are significant with the rate of 0.05. The model formed with RMSEA, CFI and IFI indicated that model and data showed acceptable consistence. Thus, metacognition variable completely mediates the effect of forgiveness, gratitude, religious coping value systems on the anxiety sensitivity.