Yüksek global likidite ortamında yeni merkez bankası politikaları: Taylor kuralı üzerine ampirik bir yaklaşım
New central bank policies in high global liquidity environment; an empirical approach to Taylor rule
  1. Tez No: 495862
  2. Yazar: GÖKTUĞ AYDINLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMET HÜLYA TIRMANDIOĞLU TALU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Global Likidite, Taylor Kuralı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Geleneksel Olmayan Para Politikaları, Ardl Sınır Testi, Global Liquidity, Taylor Rule, Central Bank of Turkey, Non-Traditional Monetary Policies, Ardl Bound Test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Özellikle son yıllarda önemli bir para politikası aracı olarak kullanılan global likidite kavramına ilişkin araştırmalar artarak devam etmektedir. 2008 yılında yaşanan global finansal kriz ile birlikte, global likiditede yaşanan bolluk ve merkez bankalarının kriz sonrasında yapısal olarak değiştirmek zorunda kaldıkları para politikaları ve kullandıkları para politikası araçları global likiditenin önemini arttırmıştır. Merkez bankaları, artık, finansal istikrarın sağlanması için sadece fiyat istikrarının sağlanmasını yeterli olmadığı görüşündedir ve bu görüş nedeni ile de finansal istikrarın sağlanması için geleneksel para politikası araçları haricinde, faiz koridoru, zorunlu karşılıklar, rezerv opsiyon mekanizmaları, iletişim kanallarının kullanımı, istisnai gün uygulamaları gibi geleneksel olmayan para politikalarını uygulamaya koymuşlardır. Para politikalarının uygulanması noktasında özellikle nominal faizin belirlenmesi önem arz etmektedir. Merkez bankacılığında nominal faizin belirlenmesi noktasında literatür ve uygulamalar kapsamında genel kabul görmüş önemli kurallardan bir tanesi olan Taylor Kuralı bu çalışma kapsamında ele alınmaktadır. Yüksek global likiditenin var olduğu günümüz finansal piyasalarında merkez bankaları tarafından uygulanan geleneksel olmayan para politikalarının analizi kapsamında bu çalışmada, Taylor Kuralı üzerine ampirik bir uygulama yapılmıştır. Uygulama kapsamında klasik kuralda yer alan denkleme yeni değişkenler eklenmiş ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikaları ve Türkiye'de gerçekleşen piyasa verileri özelinde kuralın anlamlılığı test edilmiştir.ARDL, en küçük kareler ve birim kök testi yöntemleri kullanılarak yürütülen istatistiksel analizler kapsamında varılan sonuç, Türkiye özelinde, nominal faiz oranlarının makro ekonomik büyüme üzerinde etkisi olan değişkenlerden direkt olarak etkilendiği ve enflasyona ilişkin değişkenlerden görece daha az oranda etkilendiği şeklindedir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geleneksel olmayan para politikalarının uygulanması sürecinde kısa dönemde makro ihtiyati tedbirler uygulamasının ve uzun dönemde de fiyat istikrarına dayalı enflasyon ve kredi büyümesi politikalarını uygulamasının araştırma kapsamında geliştirilen model uyarınca anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Research on the concept of global liquidity, which has been used as an important monetary policy tool in recent years, continues to increase. Along with the global financial crisis in 2008, the abundance of global liquidity and the monetary policies and central monetary policy instruments that central banks had to change structurally after the crisis increased the importance of global liquidity. The central banks now argue that not only price stability is sufficient to ensure financial stability, but also the interest rate corridor, reserve requirements, reserve option mechanisms, use of communication channels, exceptional day-to-day applications They have put in place non-traditional monetary policies. At the point of application of monetary policies, it is especially important to determine the nominal interest rate. Taylor Theory, one of the most accepted theories within the scope of literature and applications, is considered in the scope of this study at the point of nominal interest rate determination in central banking. In this study, an empirical application was made on Taylor rule the context of the analysis of nontraditional monetary policies applied by central banks in today's financial markets which are subject to high global liquidity. Within the scope of the application, new variables in the classical theory have been added and the significance of the rule has been tested in terms of the monetary policies implemented by the Central Bank of the Republic of Turkey and market data in Turkey. The result of the statistical analysis carried out using ADRL, least squares and unit root test methods points in Turkey the nominal interest rates are directly affected by the variables that have an effect on macroeconomic growth and are affected less than the variables related to inflation. Moreover, it was concluded that the application of vi macroeconomic measures in the short run during the implementation of the nontraditional monetary policies of the Central Bank of Turkey and the inflation and credit growth policies based on price stability in the long run were meaningful according to the model developed under the research.