Finansal kurumlarda bağımsız yönetim kurulu üyelerinin algılanması ve bir araştırma
Perception of independent directors in financial institutions and a research
- Tez No: 460790
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: bağımsız direktörler, kültür, kurumsal yönetim, finans, independent directors, culture, corporate governance, finance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bağımsız direktörler bir finansal kurumun aşırı risk almasını önlemede, daha fazla gelir pahasına olsa da önemli bir yere sahiptir. Bu durum farklı kültürel yapılarda farklı bir şekilde algılanabilir. Bazı kültürler bu kişileri finansal kurumun ve sistemin sağlığı açısından bir kontrol noktası olarak görürken bazıları ise bunları sadece işleri engelleyen bir yapı olarak algılayabilirler. Bu araştırma bağımsız direktörlerin algılanışını farklı kültürlerden kıdemli yöneticilerin düşünceleriyle karşılaştırmaktadır. Öz kültür ve bağımsız direktörlerin algılanışına yönelik düşünceler toplanarak faktör analizi ve korelasyon çalışmasıyla incelenmiştir. Sonuçta kültür ve bağımsız direktörlerin algılanışı arasında çok sınırlı bir bağ bulunmuştur. Bu durum finansal sektörün farklı ülkelerdeki standart mevzuatla ağır bir şekilde gözetim altında tutulmasına ve dünyadaki en küresel iş alanlarından biri olmasına bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Independent directors play an important role for a financial institution by preventing it to bear excess risk, at the cost of extra income. This issue may be perceived differently in different cultural contexts. Some cultures may see them as control points for the sound operation of the financial institution and the system, whereas some cultures may see them as challenging business blockers. This research compares the perception of independent directors by the senior executives from different countries. Opinions regarding the self-culture and the perception of independent directors have been analyzed in factor analysis together with a correlation analysis. The results show that culture and the perception of independent directors have very limited correlation, which can be due to the fact that financial sector is heavily regulated with standard legislation in different countries, and it is one of the most globalized business lines.