Turkey's left view of the Kurdish issue in the context of ethnic and national question: TLP(TİP) case
Etnik ve ulusal sorun bağlamında Türkiye solu'nun Kürt meselesi'ne bakışı: TİP örneği
  1. Tez No: 460793
  2. Yazar: YUNUS ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇAYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Left, Turkish Labour Party, Kurdish Question
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezde genelde Türk Solu'nun özelde de Türkiye İşçi Partisi'nin 1960'larda siyasal ve entelektüel arenada yeni yeni ifade edilmeye başlanan Kürt Meselesi'ne yaklaşımı incelenecektir. Türkiye İşçi Partisi'nin bir özelliği Kürt Meselesi'ne yaklaşımında bulunmaktadır. Dönemin diğer sol hareketlerinde de kısmî örgütlenmeleri görülmekle beraber, Kürt siyasetçi ve entelektüelleri Türkiye İşçi Partisi'ne özel bir önem atfetmiş ve parti ile Kürt hareketi arasında güçlü bir ittifak tesis edilmiştir. Bu tez, bu ittifakın mahiyetini, tarihsel, siyasal, konjoktürel ve sosyolojik yönlerini göz önünde tutarak incelemek amacındadır. Birinci bölümde, Marx ve Engels'den Laclau ve Mouffe'a kadar uluslararası sol literatürdeki etnik ve ulusal sorun tartışmaları incelenecek, ikinci bölümde ise 1960 öncesi Türk Solu'nun Kürt meselesine yaklaşımı, daha çok tarihsel boyutlarıyla incelenecektir. Üçüncü bölümde Türkiye İşçi Partisi'nin Kürt Sorunu'na yaklaşımı ve Kürt hareketi ile Türkiye İşçi Partisi arasındaki ilişkiler incelenecektir. Bu tezin sonunda, uluslararası sol literatürde de sıklıkla karşılaşıldığı gibi, Türk Solu'nda etnik meselelerin teorik bir bütünsellik arz etmekten ziyade, spesifik olaylar özelinde gelişen ve daha çok araçsal yönü ağır basan bir perspektifle ele alındığı iddia edilecektir. Anahtar Kelimeler; Türk Solu, Türkiye İşçi Partisi, Kürt Meselesi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the approach of the Turkish Left in general, and the Turkish Labour Party, in particular, towards the Kurdish Question that was begun to be expressed in political and intellectual spheres in 1960s will be examined. One characteristic of the Turkish Labor Party is its approach to the Kurdish Question. While some partial organizations could be seen among the other leftist movements of that period, Kurdish politicians and intellectuals attributed a special importance to the Turkish Labour Party and a strong alliance between the Party and the Kurdish movement was established. This thesis aims to examine the nature of this alliance by taking its historical, political, conjunctural and sociological aspects into account. In the first part, ethnic and national question debates in the international literature on the Left from Marx and Engels to Laclau and Mouffe will be examined. In the second part, the approach of the Turkish Left towards the Kurdish issue before the 1960s will be investigated with more historical dimensions. In the third part, the approach of the Turkish Labour Party to the Kurdish Question and the relations between the Kurdish movement and the Party will be analyzed. At the end of this thesis, it will be argued that in Turkish Left, as it also frequently encountered in international literature on the Left, ethnic issues were dealt by a perspective within the context of the development of specific events and driven by instrumental motives, rather than providing a theoretical integrity.