Kumarin-tiyazol temelli yeni dispers azo boyarmaddelerin sentezi ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and spectroscopic characterization of new disperse azodyes based on coumarin-thiazole
  1. Tez No: 460847
  2. Yazar: EZGİ İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜJGAN ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azo boyarmadde, heteroarilazo dispers boyarmaddeler, ısısal kararlılık, 2-aminotiyazol, 4-(7-N, N-dietilkumarinil/kumarinil)-2-aminotiyazol, Azo colorant, heteroarylazo dispers colorant, thermal stability, 2-aminothiazole, 4-(7-N, N-diethyl coumarin/coumarinyl)-2-aminothiazole
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada ilk basamakta bir seri 4-(7-N,N-dietilkumarinil/kumarinil)-2-aminotiyazol türevi sentezlendi. İkinci basamakta, ilk basamakta sentezlenen 4-(7-N,N-dietilkumarinil/kumarinil)-2-aminotiyazol bileşiğinden diazonyum tuzu elde edilerek çeşitli heterosiklik kenetlenme bileşenleri ile bir seri özgün heteroarilazo dispers azo boyarmaddeleri sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR (ATR), 1H/13C-NMR ve Kütle spektroskopisi yöntemleriyle aydınlatıldı. Bileşiklerin ısısal kararlılıkları için termal gravimetrik analizleri (TGA) yapıldı. Elde edilen hedef azo boyarmaddelerin fotofiziksel özellikleri farklı polariteye sahip çözücüler içerisinde incelenerek elektronik geçiş mekanizması ve renk-yapı ilişkisi aydınlatıldı. Ayrıca sentezlenen bileşiklerin pH'a olan duyarlılıklarının ve prob olma potansiyellerinin araştırılması ve asit ve baza karşı davranışları belirlenerek potansiyel kemosensör olarak kullanımı için trifloroasetik asit (TFA) varlığında titrasyon çalışmaları Morötesi-Görünür Bölge (UV-GB) Spektroskopisi ile incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, as a first step one set 4-(7-N,N-diethyl coumarin/coumarinyl)-2-aminothiazole derivative is synthesized in second step, several heterocylic coupling component and one batch genuine heteroarylazo dispers azo colorant are synthesized by getting diazonyum salt from 4-(7-N,N-diethyl coumarin/coumarinyl)-2-aminothiazole which we synthesized in first step. The structure of component which we synthesized is characterized by FT-IR(ATR), 1H/13C-NMR and mass spectroscopy methods. Thermal gravimetric analysis for thermal stability of the compounds (TGA) was performed. Photophysical properties of azo dyes obtained object examined in solvents of different polarities electronic transition mechanism and color structure relationship as well as their sensitivity. Moreover probe the potential and acid-base behavior towards the trifluoracetic acid for use in determining the potential chemosensors (TFA) titration study in the presence of UV-visible (UV–vis) was investigated by spectroscopy.