Designing and evaluating a reliable network topology by using BGP
BGP protokolü ile güvenilir bir ağ topolojisinin dizaynı ve değerlendirilmesi
- Tez No: 460846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirme, BGP, BGP konfigürasyonu, Rota manipülasyonu, NAT-PAT, MPLS, VRF, GNS3, Routing, BGP, Configuring BGP, Route Manipulation, NAT-PAT, MPLS, VRF, GNS3
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Border Gateway Protocol (BGP), dış ağ geçidi protokolü, yönlendirme bilgilerini Servis Sağlayıcılar ve İnternet üzerinden otonom sistemler arasında taşır. Diğer yönlendirme protokolleri İnternet ile birlikte kullanılmak için yetersiz kalmaktadır; çünkü onlar, büyük yönlendirme tablolarını yönetmekte yetersizdir. BGP dinamik bir yönlendirme protokolüdür ve büyük kurumsal firmalar tarafından ofislerinin farklı otonom sistemler ve İnternet üzerinden bağlantısının kurulması amacıyla kullanılır. Bu çalışmada BGP protokolünün bazı önemli özellikleri kullanılarak açık kaynak kodlu ağ simülatörü GNS3 üzerinden bir uygulaması sunulmaktadır. Çalışmanın ana amacı, bilgisayar ağları için güvenilir ve yedekli bir topoloji ortaya koymaktır. Yedekli yapının sağlanması amacı ile konfigürasyon aşamasında rota manipülasyon teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca, problemlerin yönlendirme patikaları üzerindeki etkilerini gözlemlemek amacı ile bir hata senaryosu açıklanıp test edilmiştir. Bu tez gerçek hayattaki bilgisayar ağlarında uygulanabilecek kullanışlı bir BGP topolojisi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Border Gateway Protocol (BGP), an exterior gateway protocol, carries routing information between autonomous systems (AS) via Internet Service Providers (ISP) and the Internet. Alternative routing protocols are insufficient for use on the Internet as they are principally insufficient to cope with large routing tables. BGP is a dynamic routing protocol, and it is used by large enterprises to connect their sites via other ASs and the Internet. This study provides an implementation of BGP with some of the critical attributes using the open source network simulator, GNS3. The main aim of this study is to create a reliable and redundant topology for computer networks. In this study, route manipulation techniques are used in the network configuration process to provide redundancy. Moreover, a failover scenario is examined and tested in order to observe the effects of failovers on the routing paths. This thesis presents a useful BGP topology for real-life computer network settings.