Özel çelik çaprazlarla güçlendirilmiş betonarme çerçeve sistemin deprem davranışının incelenmesi
Earthquake behavior of RC frames retrofitted with special steel braces
- Tez No: 461002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÖZKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Kırılganlık Eğrileri, Deprem Performansı, Strengthening, Fragility Curves, Earthquake Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Riskli Yapılar ve Kentsel Dönüşüm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yeryüzü birçok levha parçalarının birleşiminden oluşan kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu levhalar yatay ve düşey eksen boyunca sürekli hareket etmektedirler. Bu hareket sonucunda birbirine yaklaşan veya uzaklaşan levha parçaları arasında bir enerji oluşmaktadır. Levhalar arasında zamanla biriken enerji istemi belli bir düzeye ulaştığı zaman açığa çıkmak isteyecektir. Enerjinin açığa çıkması sonucu deprem adını verdiğimiz doğal afet meydana gelmektedir. Enerji çıkışı esnasında yeryüzünde meydana gelen kırıklara fay denilmektedir. Ülkemiz, deprem açısından önemli aktif fay hatları üzerinde bulunduğu için yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan depremler sonrasında meydana gelen büyük çapta can ve mal kayıpları, bu konuda önlem almasını zorunlu hale getirmiştir. Depremden sonra güncellenen yönetmeliklerde öngörülen koşullar yeni yapılacak olan yapıların alacağı mühendislik hizmeti kalitesinin artmasını sağlamıştır. Mevcut yapıların yeni yönetmelik şartlarını sağlayıp sağlamadığı kontrol edilerek sağlamayan yapıların yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için kentsel dönüşümü teşvik edici kanunlar çıkarılmıştır. Tezin ilk bölümünde konuya giriş, çalışmanın amacı, çalışmaya esas olan terimlerin açıklanması ve yapıyla olan ilişkisi anlatılmıştır. ikinci bölümde; çalışmada kullanılan tipik yapının özellikleri, hesap modeli, yüklemeler ve modellemede kullanılan program hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; lineer olmayan analizler sonucunda mevcut yapı ile ilgili veriler toplanmıştır. Güçlendirmenin yapılmadığı yalın durum ve güçlendirmiş durum için elde edilen yerdeğiştirme, kat ötelemeleri ve kat kesme kuvvetleri karşılaştırılmıştır. Yapı modeli için kırılganlık eğrileri oluĢşturulmuştur. Kırılganlık eğrilerinin elde edilmesinde kullanılan yöntem hakkında bilgi verilmiĢtir. Kırılganlık eğrilerine ait analitik sonuçların yalın durum ve güçlendirilmiĢ durum için karşılaştırılması yapılmıştır. Son bölümde; çalışmanın sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The earth has a fragile structure consisting of a combination of many plate fragments. These plates move continuously along the horizontal and vertical axis. As a result of this movement, energy is imparted between the pieces of the plate coming together or departing from each other. The energy that accumulates between these plates will discharge as it reaches a certain level. Fractures that occur on the earth during the energy output are called faults. Our country is located on highly active fault lines in terms of earthquake, it is very important to construct earthquake resistant structures against the seismic events. Earthquakes in the past years caused large-scale loss of life and structures made it necessary to take precautions. The regulations of updated codes enforced the quality of engineering service to account for the design of new structures. It is proposed that the existing structures should be renewed or strengthened to ensure that they could meet the requirements of the seismic codes. Accordingly, laws encouraging the urban transformation have been placed. In the first part of the thesis, introduction to the subject, purpose of the study, explanation of the factors that are essential for the study and the relationship with the structure are explained. In the second chapter; the system information that constitutes the type used in the study, the account model, the loads, and the program used in the model. In the third chapter; nonlinear analysis results were collected for the current structure. The displacements, storey drifts and storey shear forces results compared for bare condition and braced condition. Fragility curves have been obtained for the building model. Information about the method used to obtain the fragility curves is given. The analytical results of the fragility curves were compared for bare condition and braced condition. In the last section; the overall results of the study were included.