Piyasadan temin edilen lavanta örneklerinin uçucu yağ bileşimi
Essential oil compositions of lavender samples which were supplied from market
  1. Tez No: 461094
  2. Yazar: MERZİYE DUMAN ÖZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, Lavanta, Avrupa Farmakopesi, Clevenger apareyi, Gaz Kromatografisi, Kütle Spektrometrisi, Essential oil, Lavender, European Pharmacopoeia, Clevenger apparatus, Gas Chromatography, Mass Spectrometry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar birçok amaç için kullanılmaktadır. Son yıllarda bu alana olan ilgi ve talebin artması, üreticileri daha ucuz maliyetle daha fazla üretim arayışlarına itmektedir. Türkiye'de geleneksel olarak uçucu yağ üretmek amacıyla lavanta kültürü en fazla Isparta ilinde yapılmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir'de bulunan bazı aktarlardan temin edilen lavanta örneklerinde yabancı madde miktar tayini, kül miktar tayini, Clevenger apareyi ile uçucu yağ miktar tayini ve elde edilen uçucu yağların Gaz Kromatografisi (GK) ve Gaz Kromatografisi/ Kütle Spektrometrisi (GK/KS) analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar Avrupa Farmakopesi Lavanta monografı ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The essential oils from plants are used for many purposes; in recent years the interest and increased demand in this area has been pushing producers to lower the production costs. Lavender culture has been traditionally produced mostly in Isparta, Turkey to produce essential oil. In this study, foreign matter content, ash content, quantity of oils obtained with clevenger appliances, Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS) analyzes of volatile oils were performed on lavender samples supplied from some sellers of medicinal herbs in Eskişehir. Plant samples were tested for foreign matter content and ash content. The results obtained were compared with the“Lavender Monograph”of the European Pharmacopoeia.