Fokal kortikal displazi beyin konvansiyonel manyetik rezonans görüntüleme bulguları ve ADC değerlerinin saptanması
Focal cortical dysplasia brain conventional magnetic resonance imaging results and determination of ADC values
- Tez No: 461138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAYSAL EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fokal kortikal displazi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Apparent diffusion coefficient (ADC)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada Fokal Kortikal Displazi (FKD)'nin Kranial Magnetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları ve Apparent diffusion coefficient (ADC) değerlerinin tanıya katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Bu çalışmaya Şubat 2011-Temmuz 2016 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı'nda 1.5-T ve 3-T cihazlar ile beyin MRG tetkiki yapılan ve klinik verilerle birlikte Fokal Kortikal Displazi tanısı almış 63 hastanın FKD kranial MRG bulguları retrospektif olarak incelendi. Ayrıca her olguda lezyon düzeyinde görülebilen hiperintens alandan lezyonun %50'sini kapsayacak şekilde ve kontralateral simetrik sağlıklı alandan manuel“region of interest”(ROI) kullanılarak ADC değerleri ölçüldü. Bulgular: Kranial MRG tetkikinde hastaların 82 ( % ) subkortikal hiperintensite (SKH), 82 ( % ) Gri-beyaz cevher (GBC) ara yüzde bulanıklaşma (Bulanıklaşma), 76 ( % ) Kortikal kalınlaşma (KK), 65( % ) Kortikal sinyal artışı (KSI) ve 46 ( % ) Trasnmantle bulgusu (TMB) saptandı. Lezyon düzeyinde ortalama ADC değerleri 1,087x10-3 mm²/sn (0.82/1,316x10-3 mm²/sn) ve kontralateral simetrik alandan ölçülen ortalama ADC değerleri 0,758x10-3 mm²/sn (0,678/0,872x10-3 mm²/sn) olup ileri düzeyde farklılık göstermiştir (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda SKH, Bulanıklaşma ve KK en sık bulgu olarak saptandı. FKD düşünülen hastalarda öncelikle bu bulguların aranması tanıyı kolaylaştırır. DAG'da tüm lezyonlar difüzyon artışı göstermektedir. Diğer difüzyon artışı gösteren lezyonların ayırıcı tanısında bulduğumuz kantitatif ortalama ADC değerleri referans olarak kullanılabilinir. İşte bu nedenle medikal tedaviye direçli FKD'nin konvansiyonel MRG bulguların saptanması, dADC ile desteklenmesi ve EEG'nin eklenmesiyle cerrahi ile tedavi edeilebilen FKD'nin tanısını kolaylaştırır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the contribution of cranial magnetic resonance imaging (MRI) and Apparent diffusion coefficient (ADC) values of focal cortical dysplasia (FCD). Material and method: We retrospectively analyzed the FCD cranial MRI findings of 63 patients who underwent brain MRI examination with 1.5-T and 3-T devices and diagnosed with focal cortical dysplasia at Radiodiagnostic department, Faculty of Medicine, Dicle University between February 2011 and July 2016 Studied. In addition, ADC values were measured using a contralateral, symmetric healthy area of manual“region of interest”(ROI), including 50% of the hyperintense area of the lesion visible at each lesion level. Results: On cranial MRI examination, 82% of the patients had subcortical hyperintensity (SCH), 82% gray-white matter (GBC) interface blurring (Blurring), 76% Cortical thickening (CC), 65% Cortical signal increase (CSI) and Trasnmantle sign (TMS).Mean ADC values at the lesion level were 1,087x10-3 mm2 / s (0.82 / 1,316x10-3 mm2 / s) and mean ADC values measured from the contralateral symmetric area were 0,758x10-3 mm2 / s (0,678 / 0,872x10-3 mm2 / s) (P = 0.001). Conclusion: SCH, Blurring and CC were the most common findings in our study. Firstly, the search for these findings facilitates the recognition of patients with PHD. In DAG all lesions show diffuse increase. The quantitative mean ADC values we find in the differential diagnosis of other diffusion-increasing lesions can be used as a reference. For this reason, medical treatment-resistant FCD facilitates the diagnosis of surgically treated FKD by detecting conventional MRI findings, supporting with dADC, and adding EEG.