Esrar kullanan ve kullanmayan şizofreni hastalarında nörolojik silik belirtiler ve bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi
The evaluation of neurological soft signs and cognitive function in cannabis use and not use schizophrenia patients
- Tez No: 461137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEMAL KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, kannabis, nörolojik silik belirti, kognitif fonksiyonlar, Schizophrenia, cannabis, neurological soft signs, cognitive functions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Amaç: Esrar, sağlıklı bireylerde şizofreni başlangıcı için olası bir risk faktörüdür ve nörobilişsel, davranışsal ve motor koordinasyon değişikliklerine neden olur. Ortaya çıkardığı etkiler; başlangıç yaşı, kullanılan süre ve doz ile ilişkili olarak farklılık gösterir. Şizofreni hastalarında esrar kullanım komorbiditesi yüksek olmakla birlikte psikotik bulguları arttırdığı gözlenir, kognitif fonksiyon ve nörolojik silik belirti üzerine ise daha farklı sonuçlara neden olduğu görülmüştür. Kognitif belirtiler ve SNB ile ilgili veri sonuçları çelişkili olup çalışmamızda esrar kullanan hastalarda bu iki alan ile ilgili yapılan değerlendirme verilerinin güvenirliğini arttırmak, esrar kullanımının şizofrenide kognitif fonksiyonlar ve nörolojik silik belirti üzerindeki etkisini araştırmak, farklılıkları incelemek ve literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya DSM-V'e göre şizofreni tanısı almış esrar kullanım öyküsü olan 33 şizofreni hastası, esrar kullanım öyküsü olmayan 40 şizofreni hastası ve 40 sağlıklı birey alındı. Esrar kullanım öyküsü olan kadın şizofreni hasta başvurusu olmadığı için tüm gruplar erkek cinsiyetinden oluşmaktadır. Klinik görüşme ile sosyodemografik veri formu, PANSS ve CGI hastalık şiddeti ölçeği dolduruldu. Frontal Assessment Batary (FAB), Sayı Dizisi Öğrenme Testi (SDÖT), Çizgi Yönünü Belirleme Testi, Stroop testi ve Nörolojik Değerlendirme Ölçeği kontrol ve hasta gruplarına uygulandı. Bulunan sonuçlar grup içi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. İstatistiksel veri analizinde SPSS 18.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda sosyodemografik değişkenler açısından kontrol ve hasta grupları arasında yaş ve eğitim süresi açısından farklılık saptanmadı (p>0,05). Çalışma durumu (p0,05). Nörolojik değerlendirme ölçeğiyle, kontrol grubunda şizofreni gruplarına kıyasla tüm SNB alt puan ve total puanlarda en az nörolojik silik belirti gözlendi, anlamlı farklılık saptandı(p0,05). Esrar kullanım öyküsü olan şizofreni hasta grubunda ise, PANSS pozitif belirti ile SNB 'diğer' alt puanı arasında pozitif korelasyon bulundu (p=,027). PANSS negatif belirti ile tüm SNB alt skorları ve total skor arasında pozitif korelasyon saptandı (p0,05). Ancak kesme noktası olarak 17 yaş belirlendiğinde 17 yaşından önce ve sonrasında esrara başlamış olmak kognitif performans üzerinde bir etkiye neden olmadı. İstatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Esrar kullanım süresi ile STP 2 SÜRE (r=,486** p=0,004), STP 3 SÜRE (r=,480** p=0,005), STP 3 DÜSA (r=,437* p=0,011), STP 4 SÜRE (r=,471** p=0,006), STP 5 SÜRE (r=,502** p=0,003) ve STP 5 HATA (r=,599** p0,05). Sonuç: Çalışmamızda Kontrol ve Şizofreni grupları karşılaştırldığında tüm kognitif fonksiyonlar, yürütücü işlev, dikkat ve tepki inhibisyonu, öğrenme ve bellek işlevlerinde şizofreni grubu daha kötü performans gösterdi, nörolojik silik belirtiler hasta grubunda daha fazla bulunmuştur. Bununla birlikte hasta grupları kendi içinde karşılaştırıldığında esrar kullanım öyküsü olan şizofreni grubu esrar kullanmayan şizofreni grubuna göre daha iyi kognitif fonksiyon performansı gösterdi ancak istatistiksel analizde anlamlı farklılık saptanmadı. Nörolojik silik belirtiler ise esrar kullanım öyksü olan şizofreni grubunda daha az saptandı. Eğitim düzeyi, kognitif fonksiyonları ve nörolojik silik belirtiyi etkileyen faktör oldu. Eğitim düzeyinin artması kognitif test performansını artırırken daha az nörolojik silik belirti varlığına neden oldu. Yaş ile kognitif fonksiyon ve nörolojik silik belirti arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ailede psikoz öyküsünün varlığı benzer şekilde kognitif fonksiyon ve nörolojik silik belirti üzerinde bir etkisi olmadığı bulundu. Sigara kullanım miktarı, esrar kullanım öyküsü olan şizofreni grubunda kognitif fonksiyon ve nörolojik silik belirtiler üzerinde ilişkili olduğu saptandı, sigara kullanım miktarının artması özellikle dikkat performansını azaltırken daha az nörolojik silik belirti saptanmasına neden oldu. Esrar kullanımına başlama yaşının kognitif fonksiyonlar üzerine anlamlı bir etkisi bulunmazken, esrar kullanım süresinin artması korele bir şekilde kognitif performansı etkiledi. Stroop testi tamamlama süresi daha uzun oldu. Esrar kullanım süresinin artması ile daha fazla nörolojik silik belirti olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objectives: Cannabis is a possible risk factor for the onset of schizophrenia in healthy individuals and causes neurocognitive, behavioral and motor coordination changes. The effects that it uncovered; shows difference of age at start, time used and in relation to dose. It has been observed that in patients with schizophrenia, the use of cannabis increases comorbidity and psychotic symptoms, while cognitive function and neurological manifestation are different. In this study, we aimed to investigate the effects of cannabis use on schizophrenia cognitive functions and neurological soft signs. Material and Methods: 33 schizophrenic patients with cannabis use and 40 schizophrenic patients without cannabis use who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-V, 40 healthy individuals were included. Since female schizophrenia, which is a narrative of cannabis use, is not a reference to a patient, all groups are composed of male genders. Sociodemographic data form, PANSS and CGI severity scale were filled with clinical interview. Frontal Assement Batary (FAB), Number Series Learning Test (SDLT), Line Orientation Test, Stoop Test and Neurological Assessment Scale were administered to the control and patient groups. Results were compared between groups and between groups. SPSS 18.0 program was used for statistical data analysis. Results: In our work sociodemographic variables did not differ between control and patient groups in terms of age and duration of education (p>0,05). Study status (p0,05). According to neurological evaluation scale, there was a significant difference between the control group and the schizophrenia groups in all NSS subscale scores and total scores (p0,05). In the schizophrenic patient group with cannabis use narrative, there was a positive correlation between PANSS positive symptom and SNB 'other' subscale (p=0,027). There was a positive correlation between PANSS negative symptom and all SNB subscores and total score (p0,05). However, when the age of 17 was determined as the cut-off point, having started before and after the age of 17 did not cause any effect on the cognitive performance. No statistically significant difference was observed. With the duration of cannabis use and between STP 2 SÜRE (r=, 486** p=0,004), STP 3 SÜRE (r=,480** p=0,005), STP 3 DÜSA (r=,437* p=0,011), STP 4 SÜRE (r=,47** p=0,006), STP 5 HATA (r=,502** p=0,003) and STP 5 HATA (r=,599** p0,05). Conclusion: In our study, schizophrenia group performed poorly in all cognitive functions, executive function, attention and response inhibition, learning and memory functions when compared with control and schizophrenia groups, neurological faintness was found more in the patient group. However, compared to the schizophrenia group, the group of schizophrenia with cannabis use narrative showed better cognitive function than the group without schizophrenia, but no significant difference was found in the statistical analysis. Neurological symptoms were less frequent in schizophrenia group with cannabis use. Educational level was the factor that affected cognitive function and neurologicalsoft signs. The increased level of education increased the cognitive test performance and resulted in the presence of fewer neurologicalsoft signs. There was no significant relationship between age, cognitive function, and neurological symptoms. The presence of family history of psychosis was similarly found to have no effect on cognitive function and neurological manifestation. Smoking cessation was associated with cognitive function and neurological manifestations in the schizophrenia group, which is a history of cannabis use. Especially attention has been given to the increase in the amount of cigarette use, which reduced cognitive performance and caused less neurological manifestation. While the age at onset of cannabis use did not have a significant effect on cognitive function, the increase in the duration of cannabis influenced cognitive performance in a significant manner. Stroop test completion time was longer. With the increase in the duration of cannabis use, more neurological deficits were observed.