Aromaterapinin doğum eylemindeki ağrı, konfor ve memnuniyet üzerine etkisi
The effect of aromatherapy on pain, comfort and satisfaction during childbirth
- Tez No: 461146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVŞEN NAZİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aromaterapi, Doğum ağrısı, Hemşirelik, Konfor, Memnuniyet, Aromatherapy, Labour pain, Comfort, Satisfaction, Nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma, aromaterapinin doğum eyleminin I. evresindeki ağrı, konfor ve memnuniyet üzerine etkisini belirlemek amacıyla, randomize kontrollü, kontrol gruplu, yarı deneme modeli ile yapılmıştır. Araştırma 01.06.2016-02.08.2016 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Doğum Salonunda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, belirtilen tarihler arasında doğum salonuna vajinal doğum için başvuran ve araştırma katılım kriterlerine uyan 30 deney, 30 kontrol olmak üzere toplam 60 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Visual Analog Scale (VAS)”,“Doğum Konforu Ölçeği (DKÖ)”ve Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeğinin“Doğum Deneyiminden Memnuniyet”alt boyutu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik dağılımlar, ki-kare önemlilik testi, bağımsız gruplarda t testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Doğumun Latent fazında VAS ortalaması deney grubunda 3,4±2,1, kontrol grubunda 6,6±2,0, Aktif fazında deney grubunda 6,1±1,7, kontrol grubunda 8,7±1,0, Geçiş fazında deney grubunda 8,3±0,9, kontrol grubunda ise 9,8±0,5 olarak belirlenmiş ve gruplar arasındaki farkın tüm fazlarda anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0,000). Doğumun Latent fazında DKÖ puan ortalaması deney grubunda 37,1±4,4, kontrol grubunda 30,2±4,4, Aktif fazında deney grubunda 36,3±3,2, kontrol grubunda 25,3±4,6, Geçiş fazında deney grubunda 33,6±3,9 kontrol grubunda ise 21,1±4,7 olarak belirlenmiş ve gruplar arasındaki farkın tüm fazlarda anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0,000). Deney grubunun Doğum Deneyiminden Memnuniyet Ölçeği puan ortalamasının 30,03±2,53, kontrol grubunun 27,6±3,6 olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0,000). Bu araştırmada; aromaterapinin doğum eyleminin I. evresindeki ağrı algısını azalttığı, konfor ve memnuniyet düzeyini arttırdığı bulunmuştur. Bu sonuçlar aromaterapinin doğum ağrısıyla başa çıkmada, konfor ve memnuniyet düzeyini arttırmada etkili bir hemşirelik girişimi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research was conducted in order to identify the effect of aromatherapy on pain, comfort and satisfaction during the first stage of childbirth, using a randomized controlled, quasi-experimental trial with control group. Study was conducted between 01.06.2016-02.08.2016 at the delivery room of Republic of Turkey, Ministry of Health, Public Hospitals Administration, Adana Gynaecology and Paediatrics Hospital. The sample of the study was a total of 60 pregnant women who were admitted to the delivery room for vaginal delivery between the above mentioned dates and fit the participation criteria, and 30 of these women were in the control group whereas 30 were in the experimental group. For data collection,“Personal Information Form”,“Visual Analog Scale (VAS)”,“Childbirth Comfort Scale (CCS)”and“Postpartum Self-Assessment Scale”s“Satisfaction with Childbirth”sub-dimension were used. For data evaluation, percent distributions, chi-square significance test, independent samples t-test and Mann-Whitney U test were used. In the Latent phase of childbirth, mean VAS was 3,4±2,1 in experimental group, 6,6±2,0 in control group; in the Active phase of childbirth, mean VAS was 6,1±1,7 in experimental group, 8,7±1,0 in control group; in the Transition phase, mean VAS was 8,3±0,9 in experimental group, and 9,8±0,5 in control group, and the difference between groups was significant in all phases (p=0.000). In the Latent phase of childbirth, mean CCS points was 3,4±2,1 in experimental group, 6,6±2,0 in control group; in the Active phase of childbirth, mean CCS points was 6,1±1,7 in experimental group, 8,7±1,0 in control group; in the Transition phase, mean CCS points was 8,3±0,9 in experimental group, and 9,8±0,5 in control group, and the difference between groups was significant in all phases (p=0.000). Mean value of Satisfaction with Childbirth points was 30,03±2,53 for the experimental group and 27,6±3,6 for the control group, and the difference was statistically significant (p=0.000). In this study, aromatherapy was found to reduce the perception of pain and increase the level of comfort and satisfaction during the first stage of childbirth. These results show that aromatherapy is a nursing intervention that is efficient in coping with labour pain and increasing the level of comfort and satisfaction.