Sosyal hizmet disiplini ve sivil toplum ilişkisi
Relationship between social work discipline and civil society
  1. Tez No: 461189
  2. Yazar: ESRA YAĞMUR KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Sivil Toplum, Sivil Toplum Örgütleri, İş Birliği, Dayanışma, Social Service, Civil Society, Civil Society Organizations, Cooperation, Solidarity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki sivil toplumun tarihsel gelişim gücünün, devletin ve toplumun yönetsel sisteminin dışında kalmış olması durumu ve bu durumun Sanayi Devrimi gibi önemli tarihsel gelişmelerin ürettiği modernleşme süreçleriyle mukayese edilerek, derinlemesine irdelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde,“sivil toplum”kavramına değinilip, sivil toplumun modelleri, sivil toplum düşüncesinin gelişimi, sivil toplum örgütleri ile birlikte Türkiye'de modernleşme dönemi, demokrasi ve sivil toplum etkileşimi incelenerek; sivil toplum anlayışı ve örgütlenme bilinci ile ilgili kavramlar ayrıntılı biçimde irdelenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de sivil örgütlenmenin tarihsel geçmişi, Türk hukuk mevzuatında sivil toplum örgütleri, sivil toplum örgütlerinin yapısı, dernekler, vakıflar, sendikalar ve sivil katılım konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, sosyal hizmet disiplini, sivil toplum ile ilişkilendirilmiş; bu çerçevede sosyal hizmetin temel kavramları ile birlikte bilgi, beceri, değer temeli, ekolojik sistem yaklaşımı ve güçlendirme yaklaşımı incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'deki sosyal hizmet ve sivil toplum etkileşiminin eleştirel analizi, sivil örgütlenmenin toplumdaki yeri ve katılımcı toplum için sosyal politikalar değerlendirilmiştir. Genel tartışma ve sonuç bölümünde ise kamusal alanda etkili bir sivil toplum iş birliği dönemine 21. yüzyılın ilk çeyreğinde bile, tam olarak geçilemediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL WORK DISCIPLINE AND CIVIL SOCIETY In this study, it has been aimed to depth compared and evaluated the historical development power of civil society that is out of the administrative system of the country and society in Turkey with modernization processes which the most important historical developments like the Industrial Revolution produced. The study consists of five parts: In the first chapter, deals with the concept of“civil society”and the models of civil society, the development of the idea of civil society, civil society organizations, modernization period, democracy and civil society interaction so that in Turkey civil society understanding and organizational awareness and related concepts has been examined in detail. In the second chapter; historical background of civil organization in Turkey, civil society organizations in the Turkish legal legislation, the structure of civil society organizations, associations, foundations, unions and civic participation issues have been discussed. In the third chapter, social work discipline has been associated with civil society and in this context it has been examined knowledge, skill, value-based, ecological system approach and empowerment approach together with the basic concepts of social service. In the fourth chapter, the critical analysis of social work and civil society interaction in Turkey, the place of civic organization in society, social policies for participatory society have been evaluated. Also in the general discussion and conclusion section, it has been shown that even in the first quarter of the 21st century, the period of effective civil society cooperation in the public sphere wasn't fully overcome.