Sivas'ta Şeyh Şamil, Fatih ve Altuntabak mahallelerinde kırdan kente göç ve yaratığı sorunların sosyal/kültürel antropolojik
Social / cultural anthropological analysis of he problems of migration and creation to the crude town in Şeyh Şamil, Fatih and Altuntabak neighborhoods in Sivas
- Tez No: 461208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kır, Göç, Gecekondu, Kent, Kentlileşme, Yeniden Yerleşim ve Uyum, Rural, Migration, Slum, Urban, Urbanization, Resettlement and Adaptation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Sivas İli Şeyh Şamil, Fatih, Altuntabak Mahallelerinde Kırdan Kente Göç ve Yarattığı Sorunların Sosyal/Kültürel Açıdan İncelenmesi konulu bu çalışma kuramsal ve uygulamalı olmak üzere temelde iki bölüm olarak tasarlanmıştır. Ülkemizdeki hızlı kentleşme olgusunun yarattığı sorunlar hala devam etmektedir. Bu çalışmada, Sivas ilinde kırsal alanlardan kentte göçün yarattığı sorunlar göz önüne alınarak kırdan-kente göçün (kırın iticiliği, kentin çekiciliği gibi) nedenleri ve kentte yarattığı sorunlar detaylı olarak incelenmiştir Bu konunun seçilme amacı kesinlikle rastlantısal değildir. Uzun yıllardır Sivas dışa göç veren bir il olduğu kadar, köylerinden şehir merkezine göç alan bir ildir. Bu durum sosyal/antropolojik açıdan incelenmesi gerektirecek bir konu olduğu düşünülmüştür. Kentte ortaya çıkan uyum sorunları, morfolojik değişiklikler, aile yapısındaki değişiklikler, toplumsal bütünleşme ve toplumsal farklılaşma araştırmanın ana temasını oluşturmuştur. Çalışmanın birinci bölümü konuyla ilgili temel kavramları ve süreçleri ele alınırken; ikinci bölüm olan kuramsal bölümde kent kuramları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'de kent kültüre ve kentleşmenin aileye etkisi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Sivas'a ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde; araştırma verilerinin irdelenmesine yönelik olarak SPSS ( Social Package for Social Science) ver 22,0 paket programıyla değerlendirilmiştir. Bulguların sunumu düz tabla ve çapraz tablo biçiminde ele alınmış, istatistiki analiz olarak“X² (Khi- Kare) Analizi ve Tabakalı Örneklem Tekniği”kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work, which investigation of Social/Cultural Perspective of the problems caused by migration and migration from rural to urban in Şeyh Şamil, Fatih, Altuntabak Neighborhoods of the city of Sivas was designed as two main parts, theoretical and practical. The problems created by rapid urbanization in our country are still continues. In this study, when considering the problems caused by migration from rural to urban in Sivas, the reasons of migration from the rural to the urban (the repulsion of rural, attractiveness of the urban) and the problems created by immigration in the urban have been examined in detail. The purpose of choosing this issue is certainly not accidental. For long years, Sivas has been a town that migrated from the villages to the city center, as far as it is a province that gives outward migration. This is thought to be a subject that needs to be examined from a social / anthropological point of view. The main theme of the study was the adaptation problems that emerged in the city, morphological changes, social change and social differentiation. In the first part of the study, basic concepts and processes related to the subject are discussed; In the second part, called the theoretical section, urban theories are discussed. In the third chapter, the effect of urban culture and urbanization on the family in Turkey is discussed. In the fourth chapter; it is given general information about Sivas. In the fifth and last chapter; In the fifth and last chapter; SPSS (Social Package for Social Science) data was evaluated with a package program of 22.0 in order to examine of the research data.The presentations of the findings were taken in the form of a flat table and a cross table, and“X² (Chi-Square) Analysis and Stratified Sampling Technique”was used as the statistical analysis.