Aile şirketlerinin kurumsallaşması konusunda yapılan araştırmaların incelenmesi
Investigation of researches on the institutionalization of family companies
  1. Tez No: 461247
  2. Yazar: ESRA TURAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Çalışmalar, Family Business, Institutionalization, Studies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Aile şirketleri, özel şirketlerin öncelikli çalışma alanlarından bir tanesini oluşturmaktadır. Bu çeşit firmaların devamlı büyümeleri ve varlıklarını devam ettirmeleri uzun süreli hedeflerini oluşturmalarına ve yapılarını şekillendirmelerine dayanmaktadır. Aile şirketi; kuruluş aşamasında ailenin geçimini sağlamak üzere teşkil edilen, büyüme safhasında ise elde edilen mal varlığının dağılmasını engellemek amacı güden, yönetim kademelerinde aile üyelerinin bulunduğu ve mülkiyet olarak çoğunlukla bir aileye ait olan, en az iki nesil aile sahipliğini idame ettirmiş olan bir şirket anlaşılmalıdır. Bu çalışmada, dünyada kurulan şirketlerin büyük bir yüzdesini oluşturan, dolayısıyla kuruldukları ülkelerin büyümesinde önemli bir rol oynayan aile şirketlerinin, diğer şirketler ile aralarındaki farklar, sahip oldukları avantaj ve dezavantajlar, gelişme ve büyüme göstererek daha uzun bir yaşam eğrisine sahip olmaları için neler yapılması gerektiği konular hakkında yapılan araştırmalar incelenerek kurumsallaşmanın aile işletmelerine neler kazandıracağını tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Family businesses are becoming one of the major study areas of private organizations. A sustainable growth and continuous existence for these organizations depends on a set of long lasting goals and formalization of their structure. A family-owned firm is a company, which, at its birth, is established to make up for living of the family, at its growing stage, ensures that acquired wealth does not go to outsiders. Furthermore, in such a company family members are at the managerial positions and led the firms at least for two generations and all assets mostly belong to one family. In this paper, differences between family-owned firms, which comprise a big percentage of all firms founded in the world and play an important role in the development of their home countries, and other firms, their advantages and disadvantages, and things to be implemented in order for such firms to have a long life span by determining what institutionalization will bring to family-owned firms is studied.