Yeşil tedarik zinciri yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik olgusuna ilişkin farkındalık düzeyinin ölçülmesi: Mersin ili örneği
Green supply chain management and environmental sustainability fact regarding measurement of level of awareness: Mersin province example
  1. Tez No: 461246
  2. Yazar: YASİN YELOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYHAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi, Çevresel Sürdürülebilirlik, Birey Tercihi, Çevreci Politika, Farkındalık, Green Supply Chain Management, Environmental Sustainability, Individual Preference, Environmental Policy, Awareness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Çevresel sorunların giderek artığı günümüzde işletmeler için çevreci politikalar artık bir mecburiyet haline gelmiştir. İşletmeleri bu mecburiyete sürükleyen ve çevreye duyarlı olmaya zorlayan faktörlerin belki de en önemlisi bireylerdir. Her ne kadar yeşil tedarik zinciri yönetimi işletmeleri ilgilendiriliyor gibi görünse de, bireylerin tercihleri ile de yakın bir ilişki içerisindedir. Çünkü bir nevi amaç insana ulaşmaktır. İşletmeler bireylerin tercihleri ve davranışları doğrultusunda ihtiyaçları karşılamak üzere hedef ve strateji belirlemekte, rekabet avantajı elde etmek adına piyasaya daha çevreci ürünler sürmeye ve bunu tüm işletme faaliyetlerine yansıtmaktadırlar. Yeşil tedarik zinciri yönetimi geniş kapsamlı ve kompleks bir yapıya sahiptir. İşletmelerin uygulamış oldukları çevreci politikaları sadece kendi bünyelerinde işleme koymaları bir ürünün çevresel etkilerini azaltmada yeterli düzeyde olmamaktadır. Bundan dolayı işletmeler, uyguladıkları çevresel işlemleri, üretimin başlangıcından tüketildiği son noktaya, tüketildiği son noktadan ise üretildiği ilk noktaya kadar olan süreçteki tüm faaliyetlerini kapsayacak şekilde yerine getirmeli ve bu işlemleri yerine getiren diğer tarafları da tedarik zincirini kapsayacak şekilde birleştirilerek yaygınlaştırmalıdır. Böylece“Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi”kavramının uygulanması ile çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gerçekleştirilmiş olacaktır. Yapılan araştırma sonuçları göstermektedir ki bireylerin çevresel farkındalık düzeyleri ile işletmelere uygulanan yeşil tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri farkındalık düzeyi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. Bu iki değişken arasında bireylerde oluşturulacak olumlu bir katkı tüm sürece olumlu şekilde yansıyacaktır. Bu bakımdan bireylerde çevresel farkındalık oluşturma adına yapılacak çalışmalara, çevresel sürdürülebilirlikte önemli bir yere sahip olan işletme faaliyetleri de dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Today, environmental problems are becoming increasingly waste businesses for environmental policies has become a necessity anymore. Enterprises that forcing factors to be environmentally sensitive and trail obligation perhaps most importantly individuals. Although the green supply chain management concerns for businesses, individuals are within a close relationship with the choice. Because it's sort of a goal to reach. Businesses in accordance with the preferences and behaviors of individuals need to meet the objectives and strategies to achieve competitive advantage, to determine more environmentally friendly products on the market on behalf of driving and it reflects all the business activities. Green supply chain management has a comprehensive and complex structure. Environmental policies that businesses have implemented are not sufficient to reduce the environmental impact of a product that must only be processed in its own structure. Because of this, businesses, from the beginning of their environmental operations, production is consumed is produced from the last point to the first point, it is consumed up to the last point in the process to cover all activities and operations must perform other parties who also combined to cover the supply chain.Thus, the implementation of the concept of“green supply chain”in this context, ensuring environmental sustainability will be performed. The research results show that levels of environmental awareness of individuals applied to businesses with green supply chain management activities level of awareness has a positive and significant relationship between. This is between two variables in individuals to create a positive contribution will be reflected in a positive way, as long as all. In this regard, will be held in the name of creating environmental awareness in individuals work, environmental sustainability as an important business operations should be included too.