Turizm faaliyetlerinin yerel halk tarafından nasıl algılandığının tespitine yönelik bir çalışma: Kayseri örneği
A study on the determination of how tourism activities are perceived by local people: The case of Kayseri
- Tez No: 461277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Yerel Halk, Turizmin Etkileri, Kayseri, Yerel Halkın Algısı, Tourism, Local People, Impacts Of Tourism, Kayseri, Perception Of Local People
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bir destinasyon bölgesinde gerçekleşen turizm faaliyetleri doğrudan yerel halkın yaşantısını etkilemektedir. Sahip oldukları ve turizmin hammaddesini oluşturan doğal, tarihi ve kültürel değerleri turistler ile paylaşmak zorunda kalan yöre insanının turizm sektörüne ve turistlere yönelik beklenti ve tavırları bölgede turizm sektörünün gelişmesi adına dikkate alınması gereken önemli bir husustur. Bu kapsamda çalışmanın amacı, turizmin Kayseri iline olan ekonomik, sosyokültürel ve çevresel etkilerinin yerel halk tarafından nasıl değerlendirildiğini tespit etmek ve turizm faaliyetlerine yönelik verdikleri destek düzeyini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada veriler anket yöntemi kullanılarak Kayseri'de yaşayan 522 katılımcıdan toplanmıştır. Elde edilen verilere sapan analizi, normallik dağılım testi, güvenilirlik analizi, frekans analizi, t- testi, çok faktörlü varyans (MANOVA) analizi, korelasyon analizi ve faktör analizi yapılmıştır. Buna göre halkın turizm sektörünün gelişmesine verdiği desteğin beklenen ekonomik kazanç, sosyal fayda ve çevresel katkılar ile doğrudan ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca turizme karşı olumlu bir bakış açısına sahip olan Kayseri halkının özellikle sahip oldukları doğal, tarihi ve kültürel değerleri bölgeye gelecek olan turistlerle paylaşmak adına istekli oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Tourism activities that are taking place in a tourism area have a direct impact on local people's lives. The expectations and attitudes of local people who own natural, historical and cultural values that constitute tourism assets towards tourism is an important matter that should be taken into consideration for tourism to develop. In this context, the aim of this study is to investigate how the economic, social and environmental impacts of tourism are perceived by locals and to assess the level of support locals give to the development of tourism. Using a questionnaire, 522 Kayseri residents were surveyed. The collected data was subjected to outlier analysis, test of normality, reliability analysis, frequency analysis, t-test, multivariate analysis of variance (MANOVA), correlation analysis and factor analysis. Accordingly, it was found that the support local people give to the development of tourism is directly related to perceived economic benefits, social benefits and environmental contributions. Besides, it can be said that local people who think positively of tourism are willing to share natural, historical and cultural assets they own with tourists coming to the destination.