Hanefî ve Şâfiîlerin zekâtla ilgili farklı görüşleri ve delilleri
Different views of Hanefi and Shafii madhabs on zakah and their arguments
- Tez No: 461278
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zekât, Hanefî, Şâfiî, İhtilaf, Sebep, Zakah, Hanafi, Shafi, Dispute, Reason
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İslam hukukunda birçok hüküm içtihada dayalı olduğundan farklı görüşlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu görüşlerin ele alınması, tahlili ve mukayesesi yeni problemlerin çözümüne ışık tutmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Hanefî ve Şâfiî mezhepleri arasında zekât konusu ile ilgili yaklaşık elli ihtilaflı mesele incelenmiştir. Meseleler incelenirken Hanefî ve Şâfiî mezhepleri için muteber eserler kaynak alınmış, bunların dışındaki kitaplara ise ihtiyaç oranında müracaat edilerek iki mezhep arasındaki farklı görüşler tahlil ve mukayese edilmiştir. Bu çalışmada ele alınan meselelerden bazıları doğrudan naslarla, bazıları ise ya mezheplerin usulleriyle ya da fıkhî kaidelerle ilgilidir. Çalışma boyunca naslarla ilgili ihtilâfların; kimi zaman nasların sübutuna, kimi zaman nasların kapsamına, kimi zaman ise nasların farklı yorumlanmasına dayalı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many of judgements in Islamic law depend on ijtihads which makes different opinions inevitable. To tackle, analyse and compare these views may shed on light to new problems. In this work, nearly fifty contoversial issues between Hanafi and Shafii madhabs are dealt with. Different views between the two madhabs has been analaysed and compared through authentic books of the two madhabs and some other resources has been applied in case of need. In this study some of the issues dealt with are related to nasses (religious texts) directly and some are either to methodologies of the madhhabs or juristic principles. During the study we have witnessed that some of the conteversies based on nasses are depend on the existence of the nasses and some are to contents of nasses and some are depend on different interpretations of nasses.