Bir kamu politikası olarak kurumsal kapasite geliştirme: Sayıştay örneği
Institutional capacity development as a public policy: The case of Turkish court of accounts
  1. Tez No: 461314
  2. Yazar: ÖZKAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALTUNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Kurumsal Kapasite Geliştirme, Uluslararası Örgütler, Gelişmemiş Ülkeler, Gelişmekte Olan Ülkeler, Public Policy, Institutional Capacity Development, International Organizations, Underdeveloped Countries, Undeveloped Countries
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kamu politikası yapım sürecine çeşitli unsurlar etkide bulunur. Uluslararası örgütler de bu sürece etki eden en önemli unsurlardan birisidir. Gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerin kamu politikası yapım sürecinde etkin olan bu aktörler, Türkiye'deki kamu politikası yapım sürecinde de aynı şekilde etkili olmaktadır. Uluslararası kuruluşlar, bu faaliyetlerini çeşitli projelerle sürdürmektedir. Son noktada uygulanmakta olan proje ise kurumsal kapasite geliştirmedir. Çalışma bu kapsamda kurumsal kapasite geliştirme çalışmalarının işleyişini ele alarak, kavramı kamu politikaları çerçevesinde irdelemektedir. Ayrıca, kapasite geliştirme kavramının bir kamu politikası olarak uygulanabilirliğini tespit etmeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda, bu çalışma ilk olarak kamu politikası kavramı açıklanmaktadır. Sonrasında ise kurumsal kapasite geliştirme kavramını irdelenmektedir. Çalışmanın araştırma kısmında anket uygulamasına gidilmiş ve Sayıştay'da yürütülmekte olan kurumsal kapasite geliştirme çalışmaları analiz edilerek hipotezler test edilmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuç ise kurumsal kapasite geliştirme çalışmalarının kurumların kaynaklarıyla yürütülmesi gerektiği, organizasyonların kapasitelerini artırmak için faydalı olduğu ve uygulanabilir bir kamu politikası olduğudur.
Özet (Çeviri)
Policy-making process is influenced by many factors. International organizations are one of these factors in this process. The factors efficient in public policy making process both on underdeveloped or undeveloped countries, have similar influences on Turkey's public policy making process, as well. International organizations apply these operations with various projects. The project implemented at the last point is called institutional capacity development. This study analyzes the operations of institutional capacity development processes within the framework of public policy. The study also tests the applicability of institutional capacity developmenting terms of public policy. Accordingly, first the concept of public policy is defined, and then the concept of institutional capacity development is explained. In order to examine the efficiency of institutional capacity development activities, which were held in Turkish Court of Accounts and tested the hypotheses, the questionnaire was administrated to 421 working members of Court of Accounts. Consequently, it is concluded that the institutional capacity development activities need to be carried out by the organization's own resources. It is also concluded that these activities are useful to increase the capacity of organizations and applicable projects in terms of public policy.