Okul öncesi dönem çocuklarının televizyon izleme ve bilgisayar oynama sürelerinin görsel-motor entegrasyonu açısından incelenmesi
İnvestigation of time spent on watching tv and playing computer games by preschool chidren in terms of visual-motor integration
  1. Tez No: 461333
  2. Yazar: SÜMEYRA ARZU ORAL PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Perception, Visual Perception, Television, Computer, Preschool Education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının görsel-motor entegrasyon puan ortalamalarının televizyon izleme, bilgisayar oynama süresi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama modelinde planlanmış ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin bağımlı değişken üzerindeki etkililiğini test etmek amacıyla ilişkisel tarama yapılmıştır. Araştırma 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Niğde il merkezinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı özel ve resmi okulların ana sınıflarına devam eden 5-6 yaş grubu 370 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya dahil edilen okullar ve sınıflar tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenmiştir. Araştırmada Beery (1967) tarafından geliştirilen, Demirci (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanıp geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Beery VMI Görsel-Motor Entegrasyonu Gelişimsel Testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; okul öncesi dönem çocuklarının görsel-motor entegrasyon puan ortalamalarında cinsiyete göre anlamlı düzeyde fark bulunmazken, günlük televizyon izleme, bilgisayar oynama süreleri ve diğer değişkenler açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Algı, Görsel Algı, Televizyon, Bilgisayar, Okul Öncesi Eğitim
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the average of visual-motor integration point of pre-school children in terms of television watching, computer playing time and various variables. The research was planned in the general screening model and relational screening was conducted to test the effectiveness of the researcher's independent variables on the dependent variable. The study was carried out on 370 children between 5-6 years of age attending kindergartens of private and public schools affiliate to Provincial National Education Directorate in the city of Niğde in the academic year of 2014-2015. The schools and classes included in the survey were determined by random sampling. In the study, both The Beery VMI Visual-Motor Integration Developmental Test which was developed by Beery (1967) and adapted to Turkish by Demirci (2010) and validated and tested for reliability, and the General Information Form prepared by the researcher were used. According to research result; while there was no statistically significant difference in the mean scores of visual-motor integration of pre-school children according to sex, they were found to differ significantly in terms of daily television viewing, computer playing time and other variables.