The arctic region: Impact of global warming & competition for energy resources
Arktik bölge: Küresel ısınmanın etkisi & enerji kaynakları yarışı
- Tez No: 461362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİZEM ALİOĞLU ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arktik Bölge, Küresel Isınma, Güç Yarışı, Enerji, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Arctic, Global Warming, Energy, Power Competition, The United Nations Convention on the Law of the Sea
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son yıllarda, Dünya küresel ısınma gibi ciddi bir tehlike altında ve bu durum dünyanın fiziksel, ekolojik ve biyolojik dengesini bozmaktadır. Dünya'nın çatısı diye adlandırılan Kuzey Kutbu'nda yer alan Arktik bölgesi de küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında gelir. Arktik Okyanusu; dünyada en çok petrol, doğal gaz, kömür ve çeşitli minerallerin bulunduğu yerlerin başında gelen, büyük bir jeopolitik öneme sahip bölgedir. Küresel ısınmayla birlikte dünyanın normalin üzerinde ısınmasından dolayı Arktik Okyanusu'nda buzullar erimekte ve okyanusun altındaki doğal kaynaklara erişim kolaylaşmaktadır. Dolayısıyla bu durum, Arktik'i çevreleyen devletlerin dikkatini çekmiştir. Arktik bölgeye sınırı olan beş ülke bulunmaktadır; Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Kanada, Danimarka. Her ülkenin iddiası vardır ve birbirleriyle örtüşen iddialar sonucunda bölgede devletler arasında anlaşmazlıklar görülmektedir. Hazırladığım bu çalışma küresel ısınmanın etkisindeki Arktik Okyanusu'nu ve sonucunda bölgede çıkan güç yarışını uluslararası hukuk ve diğer devletlerin iddiaları çerçevesinde incelemeye ve anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The world is under the threat of Global Warming and it affects balance of world in terms of physical, ecological and biological. Global warming affects the world in a serious way and it can be observed that some regions on the world are influenced a lot. Arctic, which is called the roof of the World, is one of the regions affected the most by Global Warming. Arctic Ocean is one of the richest regions in terms of petrol, oil & gas, coal and other several minerals and it has an immense geopolitical stance. By the impact of global warming, its physical situation has changed, also the geopolitical importance of the region increased. While melting the ice cover of the Arctic Ocean, underground resources under the region and new shipping routes have become accessible which make this region economically important. Therefore, this newly emerged situation has drawn neighbouring countries' attention. There are five coastal states to the region; Russian Federation, USA, Norway, Canada and Denmark. Every state has its own claim and there are also disputes because of overlapping claims on the region. This study searched and evaluated the Arctic Region under the Global Warming and as a result of this, the power competition for energy resources on the region in the context of international law and claims of the neighbouring countries.